Tudomány-Tech

Lehet, hogy a telefonján lévő Chrome böngésző valójában egy vírus

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 11:54

Így döntheti el, hogy vírus-e vagy sem.

A G Data kiberbiztonsági szakértői egy androidos kártevőt fedeztek fel, amely a Chrome böngészőnek álcázza magát. Ez a rosszindulatú program a Chrome népszerűségét és jó hírnevét kihasználva próbálja rávenni a felhasználókat, hogy letöltsék és telepítsék. A kártevő a Chrome ikonját utánozza, de a fekete kontúrvonal különbözteti meg a valóditól, amit könnyű figyelmen kívül hagyni, figyelmeztet a hvg.hu.

Miután a felhasználó telepíti a programot, az azonnal elindul. és engedélyeket kér telefonhívások kezelésére, valamint SMS-ek küldésére és fogadására. 

Ezen engedélyek megszerzése után a kártevő hamisan tájékoztatja a felhasználót egy pénznyereményről, és személyes adatokat, például telefonszámot és hitelkártyaadatokat kér.

 A felhasználót arra is felszólítja, hogy a következő 24 órában ne törölje az alkalmazást. A támadók így megszerezhetik a felhasználó telefonszámát, kártyaszámát, és lehallgathatják a pénzintézetekkel folytatott tranzakciók hitelesítési kódjait tartalmazó SMS-eket. A G Data szerint a kártevő elsősorban az oroszul beszélőket célozza, de hasonló alkalmazások más országokban is megjelenhetnek. 

A legjobb védekezés az, ha csak a hivatalos Play Áruházból töltenek le alkalmazásokat, ahol a problémás appok sokkal ritkábban fordulnak elő.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#chrome#böngésző#vírus

Címlapról ajánljuk