Tudomány-Tech

Folytatódik az orkák háborúja: megint elsüllyesztettek egy nagy jachtot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 14. 13:18

A hétvégén kardszárnyú delfinek egy csoportja elsüllyesztette az Alborán Cognac nevű 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban.

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el a hétvégén egy 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban, írja az MTI spanyol lapok beszámolóira hivatkozva.

Az Alborán Cognac nevű vitorlás a Gibraltári-szoros déli bejáratánál járt, 26 kilométerre a marokkói Spartel-foktól, amikor a fedélzeten tartózkodó kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott a hajótest felől, majd észlelték, hogy a kormánylapát megsérült. Amikor a víz betört a hajóba, segítséget kértek – írta a spanyol tengeri mentőszolgálatot idézve hétfőn az El País spanyol napilap.

Spanyolországból mentőhelikopter indult a helyszínre, és a közelben elhaladó MT Lascaux tartályhajót is értesítették, hogy segítsen a hajótörést szenvedett jachtnak.

Egy órával a vészhívás után a jacht legénységét már fel is vette a tartályhajó, de a jachtot már nem tudták megmenteni, nem sokkal később elsüllyedt.

2020 óta ez volt a hetedik ilyen incidens, de a tudósok egyelőre nem találtak rá magyarázatot.

Az intelligens állatok viselkedését kutató szakemberek a gyakran emlegetett „támadás” helyett inkább "interakcióról"" beszéltek. Mint mondták: lehet, hogy csak játszani akartak, de az is elképzelhető, hogy egy másik hajóval kapcsolatos negatív tapasztalatuk miatt estek neki a jachtnak.

A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartozhattak a tudósok szerint, amely az Ibériai-félszigettől északra és a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

Nyitókép: Mark Rightmire/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#rejtély#kardszárnyú delfin#JACHT#spanyolország#gibraltár

Címlapról ajánljuk