Tudomány-Tech

Undorító férgek menthetnek meg minket, hogy belefulladjunk a műanyagba

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 16:24

Ami a méhészeknek átok, az a kutatóknak a legnagyobb öröm. A viaszférgek úgy rágják a műanyagot, ahogy mi a kekszet, már csak azt kell kitalálni, hogyan használjuk fel őket.

Egy olyan féreg menthet meg minket attól, hogy belefulladjunk a műanyaghulladékba, ami a méhészek egyik esküdt ellensége – írja a BBC. A viaszférgek általában méhvisszal táplálkoznak, így ha a méhészek felfedezik őket, akkor mindent megtesznek az elpusztításáért.

Hét éve azonban egy molekuláris biológus, Federica Bertocchini aki civilben méhészettel is foglalkozik kaptártisztítás közben belefutott a férgekbe, azokat lekaparta, majd beletette őket egy nejlonzacskóba. Aztán azok –  Bertocchini legnagyobb meglepetésére – kirágták magukat.

Ez egy igazi heuréka pillanat volt


– mondta Bertocchini a felfedezésről és annak felismeréséről, hogy ez mit is jelent. A férgek olyasmit csináltak, ami nekünk rendkívül nehezen megy: lebontották a műanyagot. Ráadásul úgy tűnt, hogy a férgek úgy emésztették meg a műanyagot, mintha az étel lenne.

Itt lehet látni, ahogy falják a fóliát:


Bertocchini és kutatótársai elkezdték összegyűjteni a férgek szájában található folyadékot. Megállapították, hogy ez a „nyál” két kritikus enzimet, Ceres és Demeter enzimet tartalmaz, amelyek képesek voltak oxidálni a műanyagban lévő polietilént, lényegében lebontva az anyagot érintkezéskor.

Adná magát a megoldás, hogy ezeket a férgeket némi szaporítás után szabadon kell ereszteni, hadd dolgozzanak, azonban a méhkaptárakat is elpusztítanák, ami az ökoszisztémákat felborítaná. A kutató a társaival együtt most azon dolgozik, hogy megtalálják a technológiát ahhoz, hogy az enzimeket felhasználva le lehessen bontani a műanyaghulladékot.

Nyitókép: Youtube/BBC

#Tudomány-Tech#viaszféreg#műanyag#lebontás#féreg#enzimek#méhek#méhviasz

Címlapról ajánljuk