Gazdaság

Az Egyesült Államokban csak a műanyaghulladék 5 százalékát hasznosítják újra

rtl.hurtl.hu

2022. október 24. 10:27

Az igazi megoldást az jelentené, ha a cégek átállnának az újrafelhasználási és utántöltési rendszerekre.

Tavaly az amerikai háztartásokban keletkezett műanyaghulladék 95 százalékát nem hasznosították újra – derült ki a Greenpeace kutatásából. 

A Guardian cikke szerint az Egyesült Államokban 2021-ben összesen 51 millió tonna műanyagszemét (csomagolóanyag, palack, zacskó) keletkezett, azaz egy év alatt átlagosan 140 kilogramm ilyen hulladékot termelt minden amerikai. Ennek az óriási mennyiségnek azonban csak az 5 százalékát hasznosítják újra, a többi lerakókban, óceánokban vagy apró részecskeként a légkörben végzi. 

A Greenpeace szerint a problémát nem csupán a mértéktelen fogyasztás vagy lustaság okozza, a helyzet ugyanis még akkor is rossz lenne, ha minden háztartás minden műanyagdarabot szétválasztana, és egy erre a célra szolgáló újrahasznosító üzemben helyezné el.

A legtöbb műanyag ugyanis egyszerűen nem újrahasznosítható.

„Az olyan vállalatok, mint a Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és az Unilever, évtizedek óta együttműködnek az iparági csoportokkal, hogy népszerűsítsék a műanyag-újrahasznosítást. Az igazi megoldást viszont az jelentené, ha átállnának az újrafelhasználási és utántöltési rendszerekre” – mondta Lisa Ramsden, a Greenpeace amerikai műanyagkampányának vezetője.

Az Egyesült Államokban a hivatalos újrahasznosítási arány ráadásul folyamatosan csökkent az elmúlt években: 2014-ben még 9,5 százalék volt ez az arány, 2018-ban pedig 8,7 százalék. Akkoriban az Egyesült Államok – sok országhoz hasonlóan – több millió tonna műanyaghulladékot exportált Kínába. Ezeket újrahasznosítottnak tekintette, pedig nagy részüket valójában elégették vagy kidobták.

Kína végül 2018-ban leállította a műanyaghulladék átvételét, mert nem tudott vele mit kezdeni, a szemét nagy része ugyanis alkalmatlan volt az újrahasznosításra.

A Guardian cikke szerint a műanyaghulladék exportálása mellett az újrahasznosítás is hamis megoldás, mert rendkívül nehéz összegyűjteni, szinte lehetetlen válogatni, újrafeldolgozása pedig környezetkárosító és költséges.

Ezzel szemben a papír, karton, fém és üveg esetében nincsenek ilyen problémák, ezért sokkal nagyobb arányban hasznosítják újra.

Nyitókép: Made Nagi/MTI/EPA

#Gazdaság#műanyag#hulladék#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk