Belföld

111 millió forintot költ az V. kerületi önkormányzat, mire elültet három fát

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. október 24. 5:54

A Szomory Dezső teret akarja élhetőbbé tenni a fideszes belvárosi vezetés, ezért egy elfogadott bizottsági előterjesztés alapján három nagyméretű fát ültetnek a területre – értesült az rtl.hu. A három fáért 30 millió forintot kell fizetni, az ültetés további 30 millióba, a vízgépészet megújítása és az automata öntözőrendszer pedig 40 millióba kerül, míg a maradék összeg az egyéb építési, adminisztratív költségekre megy el. A helyi ellenzék szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben lenne jobb helye is ennek a pénznek, a téren ráadásul most is vannak fák.

Összesen nettó 111 millió forintot költ el Belváros-Lipótváros Önkormányzata három fa elültetésére és a kapcsolódó munkák elvégzésére az V. kerületi Szomory Dezső téren – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint az „extra méretű” fákat 30 millió forintért rendelte meg az önkormányzat, a növényeket pedig az úgynevezett stockholmi eljárással ültetnék el.

Ennek a módszernek az a lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is. A technikát Svédországban fejlesztették ki, előnye pedig, hogy a fák sokkal egészségesebbek, és akár két-háromszor hosszabb ideig élnek, mint a hagyományos módszerrel ültetett növények. Budapesten ilyen eljárást alkalmaztak a Bartók Béla úton is, erről egy kisfilm is készült.

A Stockholm-rendszer alkalmazása azonban igen drága, a Főkert korábbi tájékoztatása szerint éppen ezért inkább csak olyan esetekben éri meg, amikor egész fasorokat ültetnek el. „Ha egy fára vetítjük, a hagyományos ültetés költségének körülbelül öt-hatszorosa is lehet az ár, ezért egy darab fa ültetése esetén ez a módszer nem gazdaságos” – írta korábban a vállalat.

Összesen több mint 110 millió forintot költ el az V. kerületi önkormányzat, mire elültet három fát

Az V. kerületi beruházás megindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kerület illetékes kormánypárti többségű bizottsága, így most a szintén fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy valóban közzéteszi-e a szükséges tendert.

Az rtl.hu kérdésére a kerület sajtóosztálya közölte, mindenképpen megvalósítják a beruházást, mert az „nem halasztható”. 

Ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy már megrendelték a nagyméretű, 20-30 év közötti fákat.

Az időzítéssel kapcsolatos ellenzéki felvetésekre – miszerint, miért egy gazdasági válság idején költenek ennyit három fa elültetésére – a kerület hangsúlyozta, hogy évek óta elkötelezettek a zöld fejlesztések mellett, a beruházásokat pedig 5-10 évre előre tervezett koncepció szerint valósítják meg. Ezek ütemezésénél egyéb beruházásokhoz is alkalmazkodniuk kell.

Hozzátették, hogy egyebek mellett a kerületi lakosok egy részének járó (10 ezer és 16 800 forint közötti) fűtéstámogatással kezelik az energiaválság kihívásait, de ezzel párhuzamosan „nem feledkeznek el” a zöldítési programról sem, ami „néhány hónap múlva, az egyre forróbb nyár beköszöntével ugyanolyan nélkülözhetetlen lesz”.

Tízmilliók csak az ültetésre

A költségeket a speciális belvárosi környezettel indokolták, a területen ugyanis sűrű a közmű-infrastruktúra, ráadásul gondoskodni kell a fa fenntartásához szükséges kellékekről (például öntözés) is. Ennek megfelelően a kiadások a következőképpen alakulnak:

  • Fák beszerzése: 30 millió forint.
  • Fák elültetése Stockholm-rendszerrel: 30 millió forint.
  • Az automata öntözőrendszer kiépítése, a téren található szökőkút átalakítása (takarékosabb lesz a működése), valamint az elektromos hálózat fejlesztése: 40 millió forint.
  • Egyéb építészeti, tervezési, ellenőrzési, adminisztratív munkák: 11 millió forint.

A belvárosi sajtóosztály azt is kiemelte, hogy a kerületi fejlesztésekre elkülönítették a pénzt, így ezek elindítása nem befolyásolja a helyi lakosok támogatását. 

A faültetés elindításához szükséges tender egyébként keretmegállapodás alapján végzett írásbeli konzultáció lenne, azaz egy meglévő hosszú távú szerződés alapján tárgyalnának a munka elvégzéséről. Ilyen keretmegállapodást korábban a Penta Kft.-vel kötött az V. kerületi önkormányzat, az a sajtóosztály válaszából nem derült ki, hogy ezúttal is ez a vállalat-e a szerződő fél.

Erre a beruházásra nem most és nem itt van szükség 

– mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője. A politikus levelet is írt Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek, és arra kérte őt, hogy éljen a törvény által biztosított jogával, és ne indítsa el a közbeszerzési eljárást.

„Természetesen mindannyiunk közös célja a belvárosiak életminőségének javítása, a kerület zöldítése. Ám véleményünk szerint a jelenlegi, egyre kétségbeejtőbb gazdasági-megélhetési válság kellős közepén rendkívül rossz üzenete van annak, hogy az V. kerületi önkormányzat három nagyméretű fa elültetésére közel bruttó 130 millió forintot szán egy olyan téren, ahol mellesleg most is vannak fák” – fogalmazott Kovács Alex Gábor. 

A téren valóban vannak kisebb ültetett és cserepes növények is, utóbbiakat a tervek szerint átszállítják a kerületen belül máshova.

Összesen több mint 110 millió forintot költ el az V. kerületi önkormányzat, mire elültet három fát

A frakcióvezető szerint a pénznek sokkal jobb helye is lenne, az energiaválság miatt ugyanis az ország több pontján is takarókkal, sálakkal melegednek a gyerekek az iskolákban, sok helyen pedig a szülők oldják meg az eszközök beszerzését.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#belváros#lipótváros#szentgyörgyvölgyi péter#v. kerület#környezetvédelem#faültetés#ma

Címlapról ajánljuk