Tudomány-Tech

Egyszerre akar péniszt és vaginát egy kanadai személy, az állami egészségügy fizeti neki a műtétet

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 15:43

Eredetileg az állam nem akart közpénzt adni a komoly orvosi beavatkozásra, de a bíróságon a péniszt és vaginát is követelő személy nyert.

Közpénzből valósul meg egy Ontario állambéli személy különös nemátalakító műtéte, aki egyszerre szeretne pénisszel és vaginával rendelkezni, írja a National Post. A magát egyik nemhez tartozónak sem valló személy perre vitte ügyét, miután az állami egészségügy nem akarta állni a beavatkozást. A bíróság most neki adott igazat.

A döntés akár precedens is teremthet arra, hogy a jövőben könnyebb legyen a dolga az egészségügyben azoknak, akik valamiért kétféle nemi szervet szeretnének.

A cikk szerint a K. S. monogramú lakos már 2022 óta pereskedik a helyi állami egészségbiztosítóval. Azt kérte eredetileg, hogy a biztosító állja neki a beavatkozást, amit az amerikai Texasban végeztetett el, mert egyetlen kanadai sebészet sem foglalkozik ilyenekkel.

Kanadában amúgy engedélyezettek és államilag támogatottak a nemváltó műtétek, de a felperes által kért beavatkozás nem szerepelt az elfogadott kezelések listáján: csak akkor állták volna a vagina kialakítását, ha az egyben a pénisz eltávolításával is jár. K. S. azzal az érvvel fellebbezett, hogy péniszének eltávolítása „érvénytelenítené az identitását, és egy illegális átnevelő terápiának felelne meg”.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#vagina#pénisz#műtét#transznemű#kanada#bíróság#ontario#közpénz

Címlapról ajánljuk