Tudomány-Tech

Mesterséges intelligenciával készített műsorvezető jelent meg a magyar köztévében

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 21:35

„Üzleti titok” az, hogyan került egy mesterséges intelligenciával készült műsorvezető a közpénzből működő MTVA műsorába, így nem is árulják el, honnan van, biztonságos-e.

A közmédia bemutatta Bíró Adát, a mesterséges intelligenciával készült műsorvezetőjét, „aki” a Telex szerint a Delta című ismeretterjesztő műsor vasárnapi adásában debütált.

A „kollégát” Fejős Ádám műsorvezető konferálta fel, és bejelentette, hogy a következő adástól kezdve ő fogja felolvasni a műsor híreit. Az ismeretterjesztők ezen a ponton abba is hagyták az ismeretterjesztést saját MI-jükről.

Maga Bíró Ada mondta el, hogy létrejötte egy „üzleti titok”, így egyelőre nem lehet többet tudni róla, minthogy van, és hogy híreket olvas a Deltában vasárnaponként.

Fejős annyit mondott el, hogy Ada egy „egy MI-segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de ennél több részletet tőle se lehetett kapni. A cikk szerint egyelőre még nem sikerült Ada mondanivalóját maradéktalanul a szájához igazítani.

Az MTI hétfő esti közleményéből kiderül az is, hogy Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, de itt sem derül ki, hogy működik pontosan, vagy hogy honnan van a pénzünkből vett robot. A mesterséges hírolvasók nem Magyarországra érkeztek először: már Ázsiában és Európában is egyre többet alkalmaznak belőlük, ahogy arról tavaly októberben a Guardian is beszámolt.

Nyitókép: MTVA

#Tudomány-Tech#közmédia#mesterséges intelligencia#műsorvezető#mtva#műsor#közpénz#üzlet#titok

Címlapról ajánljuk