Tudomány-Tech

Ez történik a gyerekekkel, ha állandóan videókat néznek

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 8:04

Egy amerikai kutatás szerint a gyerekeknek kimondottan nem tesz jót, ha „le vannak téve” a tévé vagy bármilyen kütyü elé, hogy videókat nézzenek.

Amerikai kutatók szerint ha a szülők úgy döntenek, hogy a gyerekeiket egyszerűen leteszik a tévé, a laptop vagy a tablet elé, hogy „legyenek el” és nézzenek magukban videókat, akkor a lehető legrosszabbat teszik velük. Egy új kutatásból kiderült ugyanis, hogy kisgyerekek videónézése negatívan befolyásolhatja szókincsfejlődésüket.

A 17–30 hónapos korosztály átlagosan napi két órát tölt videók nézésével, ami jóval több, mint a Covid-járvány előtt. A pandémia alatt a szülők sokszor nem tudták a gyerekeiket a szabadba vinni, nem lehetett játszótérre, se bölcsibe, se óvodába menni. A szükség úgy hozta, hogy a legtöbb szülő képernyők elé ültette a gyerekeit.

A Southern Methodist University kutatásában részt vevők kérdőíven számoltak be a gyerekeik szókincséről, mondatformálásukról és a médiafogyasztási szokásaikról.

Az eredményekből világosan látszik, hogy a rendszeresen videót néző gyerekek általában kevesebb szóval fejezik ki magukat és nem is vesznek részt olyan aktívan a társalgásokban, mint a kevesebb videót néző társaik. Ennek egyszerű oka van: a rendszeresen videózó gyerekek nincsenek rákényszerítve arra, hogy aktívak legyenek. Azt a gyakorlatot követik, mint amit a képernyő előtt megszoktak.

A kutatás hozzáteszi, hogy a negatív hatások mérsékelhetők, ha a videók gyerekeknek szólnak, vagy ha kapcsolatteremtésre öszönzik őket. Azzal semmi baj nincs, ha kapcsolattartás miatt nézik a gyerekek a képernyőket, a lényeg az, hogy legyenek aktívak és vonódjanak be a kommunikációba.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#Videó#gyerekek#nevelés#hatás

Címlapról ajánljuk