Tudomány-Tech

Botrány: azt hitted, nem figyel a Google, ha inkognitó módba kapcsolsz? Van egy rossz hírünk

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 14:01

A Google törölte ezer felhasználó személyes, privát adatait és még kártérítést is fizetnie kell.

A Google-t több milliárd privát böngészési adat törlésére kényszerítették egy per során, amelyben azzal vádolták meg a céget, hogy még inkognitó módban is gyűjtötte az adatokat a felhasználókról. A The Guardian szerint a techóriás beismerte a vádakat, különösen, miután elveszített egy pert, amelyet azért indítottak ellene, mert a Chrome inkognitó módban is gyűjtötte az adatokat. A Google-nek az adatok törlése mellett 5 milliárd dollár kártérítést is kell fizetnie.

A per szerint a Google olyan információkat gyűjtött a felhasználóktól beleegyezés nélkül, mint például barátaik kontaktjai, kedvenc ételeik, hobbijaik, vásárlási szokásaik és a legintimebb kereséseik.

Az egyezség feltételeit hétfőn nyújtották be a kaliforniai oaklandi szövetségi bíróságon, de még Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró jóváhagyása szükséges az ügy lezárásához.

A csoportos keresetet 2020-ban nyújtották be, és több millió Google-felhasználóra terjedt ki, akik 2016. június 1. óta használták inkognitó módot. Az egyezség értelmében a Google-nek egyértelműen jeleznie kell, milyen adatokat gyűjt a privát böngészés során, és azoknak a felhasználóknak, akik inkognitó módot használnak, öt évig harmadik féltől származó sütiket sem kell elfogadniuk.

Bár a felperesek most nem kapnak kártérítést, egyénileg perelhetnek később. A bírósági dokumentumok szerint a Google támogatja az egyezség végleges jóváhagyását, de nem ért egyet a felperesek jogi és ténybeli állításaival.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#google#böngészési adat#törlés

Címlapról ajánljuk