Tudomány-Tech

Hatalmas hiba a Google-nél, vigyázzon, mire kattint keresés után

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 10:33

Nem biztos, hogy a Google minden keresési találata biztonságos.

A Google által ajánlott oldalakra kattintók könnyen áldozatául eshetnek különféle átveréseknek. Az Egyesült Államokban bevezetett Search Generative Experience (SGE) nevű új funkcióval a keresés inkább hasonlít egy mesterséges intelligencia-chatbottal folytatott beszélgetéshez, írja a hvg.hu a Bleeping Computerre hivatkozva.

Úgy tűnik, hogy ez a rendszer nem megfelelően működik, hiszen a keresési eredmények tele vannak spamekkel és kártékony oldalakkal. A problémás oldalak rendszerint „.online” domainvégződéssel rendelkeznek, és gyakran hasonló a megjelenésük is. Valószínűsíthető, hogy ezek a weboldalak részei egy „SEO-spam kampánynak”, amely arra irányul, hogy ezek az oldalak minél előrébb kerüljenek a Google keresési találatai között. 

Az pedig a cég hibája, hogy a rendszerük ezeket az oldalakat nem képes megfelelően szűrni.

Az ajánlott oldalakra kattintva a felhasználók általában átirányítások sorát tapasztalják, majd egy átverő, adathalász oldalon találják magukat. Ezek a hamis oldalak általában a YouTube-ot utánozzák, és értesítések engedélyezését kérik a felhasználótól, majd különböző veszélyes tartalmakat juttathatnak el hozzájuk. Emellett hamis nyereményjátékok és veszélyes bővítmények is települhetnek a számítógépre az engedélyezett értesítések révén megjelenő hirdetések által.

Az sem tisztázott, hogy hogyan tud ez a SEO-spam megjelenni a Google MI-alapú keresőszolgáltatásában. A Google azt állítja, hogy folyamatosan dolgoznak az ilyen spam találatok kiszűrésén, egyelőre láthatóan nem sok sikerrel.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#google#keresés#biztonság#spam

Címlapról ajánljuk