Tudomány-Tech

A hatóságok kikérték azoknak az adatait, akik megnézték ezt a videót

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 6:58

Az amerikai hatóságok több mint 30 ezer felhasználó adatait kérték ki egy szövetségi nyomozás miatt.

Az Egyesült Államokban az amerikai hatóságok Google-től kikérték azoknak a felhasználóknak az adatait, akik megnéztek bizonyos YouTube-videókat. Egyes videók 30 ezer megtekintésnél jártak, így meglehetősen sok és szenzitív adatról van szó.

Az ügy mögött egy szövetségi nyomozás áll. Az eset rávilágít arra, hogy bár sokan azt gondolják, hogy egy YouTube-videó megnézésével még nem lehet bajba kerülni, de a helyzet nagyon más, ha a nyomozó hatóságok is bekerülnek a képbe, írja a Forbes.

A Google-t arra kötelezték, hogy adja át azoknak a felhasználóknak az adatait, akik bizonyos videókat tekintettek meg. A nyomozók nem csupán a profilok nevét, címét és telefonszámát szerették volna megtudni, hanem az IP-címeiket is.

Az adatokat egy „elonmuskwhm” nevű profillal kapcsolatban kérték ki, akinek a csatornáját kriptovaluta-csalással vádolják. Bár nem derült ki, hogy a Google végül átadta-e az adatokat, az adatvédelmi szakemberek már magát a kérést is aggasztónak találják. A Google azt állítja, hogy minden hatósági kérést alaposan megvizsgálnak, a felhasználók magánéletét is figyelembe veszik, és visszautasítják a hatóságok túlkapásait.

Ugyanakkor az eset precedensértékű lehet adatvédelmi szempontból, tekintve, hogy ennyi adat kikérésére még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy már a megtekintés is elég volt arra, hogy egyes felhasználók a nyomozók látókörébe kerüljenek. 

Az interneten leselkedő veszélyekről nemrég a Reggeliben kérdeztek meg szakértőket:

 

Hozzászólna?


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#youtube#Videó#nyomozás#adat#kikérés

Címlapról ajánljuk