Tudomány-Tech

Szomorú: ez történik a pókkal, ha kipaterolja a házból

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 12:33

Sokan igyekeznek azzal nyugtatni a lelkiismeretüket, hogy a sarokban kukucskáló pókot nem ölték meg, csak kitették a házból. Talán még boldogabb is odakint. Egyáltalán nem ez a helyzet. 

Rossz hírrel kell szolgálnunk azoknak, akik lelkiismeretük vagy a házipók életének védelme érdekében valamilyen eszközzel kivitték otthonukból a nem túl jó marketinggel rendelkező álatokat. A Huffington Post írta meg egy Tiktok-videó alapján, hogy sajnos a kíméletesnek tűnő eljárás semmivel sem szelídebb, mint ha lerovarirtóznánk a pókot. 

Alex Falcone Tiktok-felhasználó kényelmetlen igazságokról készít rövid videókat, egyik ilyen felvételében ecsetelte, hogy

minden pók, amit valaha is gondosan beraktál egy pohárba és kitettél a szabadba, valószínűleg aznap meghalt odakint.

A Seattle-i Burke Múzeum magyarázata szerint azért jutnak a házi pókok sanyarú sorsra, mert – ahogyan a nevükben is benne van – a külső környezetet mindössze 5 százalékuk tudja tolerálni.

Egyes házi pókfajok legalább a Római Birodalom kora óta beltérben élnek

– magyarázták.

„Ha a pók a környéken őshonos, akkor valószínűleg képes lesz kint életben maradni. De ha a pók egy átkerült, házipókká vált pók – még ha az ősei évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt tették is meg az utat az új helyre – , akkor nagy az esélye, hogy a pók odakint elpusztul” – mondta Rob Crawford, a seattle-i Burke Múzeum pókfélékkel foglalkozó kurátora.

Még ha a pók elég szívós is ahhoz, hogy a kinti elemekkel szemben ellenálljon, a Brit Arachnológiai Társaság (BAS ) arra figyelmeztet, hogy a kinti környezet nem az ő élőhelyük, ez pedig kissé kegyetlen velük szemben.

De mi van akkor, ha nem szeretnénk pókokkal osztozni otthonunkon? 

A BAS szerint a legtöbb otthon tele van észrevétlen pókokkal, de rengeteg jót tesznek azzal, hogy megeszik a lakásban lévő rovarokat, hozzátartoznak az épület természetes környezetéhez.

Tehát, ha teheti, tanuljon meg együtt élni velük

– javasolta a BAS. Ha mégis meg kell szabadulni a póktól, érdemes egy fészerbe, garázsba vagy valamilyen hasonló, fedett helyre relokálni az állatot.

Rob Crawford szerint bár azt gondolhatnánk, hogy a pók kint is túlélhet, valójában ezekkel az állatokkal természetes környezetben nem, csak ember alkotta élőhelyeken, így épületekben, téglakupacokban, támfalaknál lehet találkozni.

Nyitókép: David Bartus / Pexels

#Tudomány-Tech#pók#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk