Tudomány-Tech

Magyar pilóta videózta le 12 ezer méteren a rakétafellövést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 19. 18:29

A SpaceX Falcon-9 rakétáját a kaliforniai Vandenberg űrkikötőből lőtték fel hétfőn, egy magyar pilóta éppen arra repült, és csodás látványban volt része.

A SpaceX űripari vállalat március 18-án, hétfőn 22 darab második generációs Starlink műholdat állított Föld körüli pályára. A Falcon-9 rakétát a kaliforniai Vandenberg űrkikötő 4E indítóállásáról lőtték föl, helyi idő szerint este fél nyolckor.

Az esti rakétafellövésnek tanúja volt egy magyar is és nem is akárhogyan: Nagy Péter pilótaként épp Arizona fölött repült, úton Kaliforniába, egy Gulfstream 450 magánjettel, amikor 12 ezer méteres utazómagasságban járva, az ablakon kinézve az alábbi látvány tárult elé:


„Hihetetlen élmény volt” – írta a magyar pilóta a Légiközlekedés, Repülés, PlaneSpotting nyilvános Facebook-csoportban, a YouTube-on megosztott videó alatt pedig kommentben hozzátette, hogy a videó igazából nem is adja vissza teljesen a látványt. 

A sötétedés után nem sokkal készült videón is látható, különleges formájú fehér kondenzcsík a rakéta hajtóműveiből nagy sebességgel kiáramló, majd megfagyó vízpárának köszönhető. Ez a szinte világító „rakétafelhő” a föllövés után még nagyon hosszú ideig látható marad nagy magasságokban is, mivel a lemenő Nap a horizont alól szépen megvilágítja, így a fényt visszaverő számtalan apró jégkristály remekül kirajzolja a rakéta útját.

A rakéta föllövése így nézett ki a SpaceX közvetítésében:

#Tudomány-Tech#tudomány#spacex#falcon-9#rakétakilövés#egyesült államok#űrhajózás#Starlink#kalifornia#vandenberg

Címlapról ajánljuk