Tudomány-Tech

Ilyen, amikor a simabőrűnek minden kis Vuk élete számít: rókajelmezbe bújva küzdenek az árván maradt kisróka életéért ezek a vadállatgondozók

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 16. 17:49

A virginiai Richmond Állatmentőkhöz egy alig egynapos rókakölyök került be, a dolgozók mindent elkövetnek, hogy pótolják elvesztett édesanyját.

Első ránézésre bizarr, majd sokadik nézésre inkább szívfacsarónak mondható videót tett közzé a Facebookon a virginiai Richmond vadaspark. A felvételen egy rókajelmezbe öltözött dolgozójuk látható, amint egy cumisüvegből egy kis szürke szőrmegombócot etet. A jelmez olyan, mint amilyet a furry-k néven ismert híres-hírhedt cosplayes szubkultúra tagjai szoktak hordani.

Mint az Associated Press cikkéből kiderült, a rókajelmeznek nem sok köze van a beöltözős szórakozáshoz: az állatmentő központ dolgozói egy árván maradt rókakölyök életéért küzdenek. A kisróka alig volt egynapos, amikor egy férfi kutyasétáltalás közben egy sikátorban rátalált. Az hitte, hogy kismacska, és bevitte az állatmentőkhöz.

Amikor megvizsgálták, kiderült, hogy egy rókával van dolguk, aminek még a köldökcsonkja sem száradt le. Próbálták felkutatni az anyját, meg is találták a rókafészket, de már üres volt. Valószínűleg vadorzók fogták be a rókacsaládot, és a kisróka szállítás közben esett le az autóról.

Ha egy állatkölyök ilyen fiatalon elveszíti szülőjét, akkor nagyon kevés esélye van a túlélésre. Az állatmentők ezért mindent megtesznek azért, hogy anyarókaként viselkedjenek, miközben az elárvult kisrókát etetik és gondozzák.


A videón Melissa Stanley ügyvezető igazgató látható, amint rókamaszkban eteti az apróságot, miközben az egy nagy plüssrókán fekszik. Az etetés után azt is megmutatják, hogyan bújik hozzá a plüsshöz a kis rókakölyök.

„Fontos, hogy a fogságban nevelkedett árvák ne kerüljenek emberek közé, ne szokjanak hozzá az emberekhez” – olvasható a videóhoz fűzött bejegyzésben.

A vadvédelmi központ munkatársai két-négy óránként felváltva etették a február végén talált kölyköt, miközben mind rókaálarcot viseltek. A cél, hogy a kölyköt később vissza lehessen engedni a természetbe, és hogy fel tudja ismerni majd saját faját.

Nyitókép: Richmond Wildlife Center / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#róka#egyesült államok#állatvédők#állatmentők#állatvilág

Címlapról ajánljuk