Tudomány-Tech

Ha ezt a rejtett funkciót bekapcsolja, újra hasítani fog a Chrome netezés közben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 8:07

Ha egyszerre több weboldal is meg van nyitva böngészés közben, akkor a Chrome hajlamos lelassulni. Egy rejtett funkció bekapcsolásával azonban megszabadulhatunk ettől a kényelmetlenségtől.

A Chrome internetes böngésző használói közül biztos sokan szembesültek azzal, hogy ha egyszerre több weboldal is meg van nyitva böngészés közben, akkor a Google browsere hajlamos ellustulni. Van erre egy beépített megoldása a Chrome-nak, amit azokban csak kevesen ismernek, írja a hvg.hu a Tom’s Guide cikke alapján, hogy

A világ legelterjedtebb webböngészője képes több fülön egyszerre több internetes oldalt is nyitva tartani, ehhez azonban hatalmas mennyiségű memóriát (RAM-ot) használ, ami egy idő után képes elfogyni, a böngésző lelassulását okozva.

Van azonban a Chrome-ban egy olyan funkció, ami ezt a problémát hivatott orvosolni – csakhogy alapértelmezésben nincs bekapcsolva. Ez a memóriakíméló mód, aminek lényege, hogy azokat a weblapokat, amiket épp nem olvasunk – azaz a megnyitott fülek többségét – befagyasztja és csak akkor aktiválja, ha ismét rákattintunk.

Ezzel az inaktív fülek memóriahasználata számottevően képes csökkenni, a Chrome teljesítménye pedig észrevehetően javulni.

A Chrome-gyorsító funkció aktiválásához a …/Beállítások/Teljesítmény (…/Settings/Performance) menüpontra kattintva kell a legfelső, „Memóriatakarékos” opciót bekapcsolni. Itt van mód kivételeket is megadni, ha nem szeretnénk, hogy valamely weboldal hibernálódjon.

A funkció a Chrome számítógépes, laptopos verzióiban érhető el, okostelefonon nincs ilyen gyorsítási lehetőség.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#google#chrome#böngésző#funkció#gyorsítás#memória

Címlapról ajánljuk