Tudomány-Tech

Videó: kereket szereltek fel a rokkant teknősre, újra tud járni

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 15:31

3D-nyomtatott, kerekekkel ellátott protézist kapott Filó, egy 25 éves teknős, aki műtéti komplikációk miatt lett mozgássérült.

 

Újra tud járni Filó, a 25 éves fekete teknős (Chelonoidis carbonarius), aki egy műtét után lett mozgássérült, miután 3D nyomtató segítségével készítettek neki egy négy kerékkel ellátott speciális protézist – számolt be róla a 24.hu.

Mint írják, a mintegy 20 kilós teknős a tojásrekedés nevű rendellenessége miatt szorult műtétre. A betegség következtében gyenge héjú, eldeformált tojások jönnek létre az állat szaporítószervében, amelyek megrepedhetnek, kifolyó tartalmuk pedig komoly fertőzéseket okozhat. A műtét során eltávolítják a teknős teljes szaporítószerv-rendszerét, azonban 

Filót egy olyan állatorvos operálta, aki nem a hüllőkre szakosodott, ezért a beavatkozásnál komplikációk léptek fel. A teknős hátsó lábai részlegesen lebénultak, csak nehézkesen tudott járni.

A teknős ezután egy állatorvos gondozásába került, aki felkért egy nevű 3D-s tervezőt, hogy protézist készítsen Filónak. Cícero Moraesre esett a választása, aki korábban a világ első 3D-nyomtatott teknőspáncéljának megalkotásában is részt vett – emlékeztet a portál. 

A protézissel Filó immáron újra járhat, első lépéseit videóban is megörökítették:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#teknős#protézis#mozgássérült#rokkant#állat#hüllő#Videó#3d-nyomtatás#kerék#lebénult

Címlapról ajánljuk