Tudomány-Tech

Viszlát kötelező App Store és Apple Pay: Nagy változások jönnek az európai iPhone-osoknál

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 12:59

Ha ilyen telefonod van, akkor most jól figyelj.

Az Európai Unióban érvényes digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) márciusi hatályba lépése új, jelentős változásokat hoz az iPhone-felhasználók számára, írja a 24.hu. Az Apple-nek részben meg kell nyitnia eddig zárt operációs rendszerét. Az iOS 17.4 fejlesztői bétaverziójában már láthatók az erre vonatkozó első, apróbb jelek.

  • A DMA miatt az App Store mellett más alkalmazásboltok is elérhetővé válnak, és azokat akár alapértelmezettnek is be lehet majd állítani. Ezzel megszűnik az Apple exkluzív alkalmazás-letöltési rendszere, amelynek az a lényege, hogy csak az Apple-ön keresztül lehet alkalmazásokat és mikrotranzakciókat kínálni.
  • Az Apple Pay mobilfizetési rendszer kizárólagossága is megszűnik, és más szolgáltatók is használhatják majd az NFC chipet az iPhone-okon.
  • A böngészők kezelésében is változás következik, és a felhasználók választhatják majd ki, melyik böngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a változások kizárólag az Európai Unió területén lépnek életbe a DMA törvény miatt, és a világ többi részén az Apple ökoszisztéma zárt maradhat.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#iphone#eu#európai unió#szabályozás#appstore

Címlapról ajánljuk