Tudomány-Tech

Autópálya-matricák: rengeteg ember adatait szerezhették meg csalók

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 13:21

Az adatszivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent.

Rendkívüli adatszivárgás történt a VoxPay, Magyarország egyik vezető autópályamatrica-szolgáltatójánál. Az incidensről a Cybernews számolt be és adatai szerint az adatszivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent, számolt be a Blikk a Cybernews közleménye alapján. Az érintett adatok közé tartoznak különböző nagyobb online platformok felhasználóinak személyes adatai.

A kibertámadásban valószínűleg visszaéltek a vállalat nevével is. A VoxPay hangsúlyozta: „Az utóbbi időben észleltük, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, ám hangsúlyoznunk kell, hogy a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül.” 

Az e-matricák ára mindig fixen megszabott hatósági ár, ezenfelül online vásárlás esetén kényelmi díj is felmerülhet. 

Az autópálya-matrica árából semmilyen körülmények között nem tudnak kedvezményt adni.

Arra is felhívták a figyelmet a közleményben, hogy a VoxPay soha nem kéri el ügyfeleitől elérhetőségüket és személyes információikat. A közleményben arra kérik az ügyfeleiket, ne dőljenek be az ilyen típusú csalásoknak, és mindig ellenőrizzék a vásárlás hivatalos forrását.

A vállalatnál a fentiekre tekintettel az elmúlt napokban intenzíven dolgoztak annak érdekében, hogy tovább erősítsék a bejelentkezési feltételeket és biztosítsuk ügyfeleik számára a legmagasabb szintű biztonságot a vásárlási folyamaton belül.

Januártól komolyan emelkedtek az autópályadíjak, pedig már így is a magyar matrica az egyik legdrágább a régióban:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Tudomány-Tech#autópálya-matrica#adatszivárgás#adathalász#kibertámadás

Címlapról ajánljuk