Tudomány-Tech

Jelszavak és e-mail-címek milliói szivárogtak ki – így ellenőrizheti, hogy érintett-e

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 9:04

71 millió e-mail-címmel bővült egy lopott személyes adatokat tartalmazó gigagyűjtemény.

71 millió új e-mail-címmel bővült az a különböző támadásokból összeállított adatbázis, amely már hónapok óta keringett a neten – írja a hvg.hu.

Az új adatsorról a Have I Been Pwned számolt be, melynek oldalán bárki ellenőrizheti, hogy az e-mail-címe érintett-e valamilyen adatszivárgásban. A csomag egy összesen több mint egymilliárd hitelesítő adatot tartalmazó gyűjtemény, a Naz.API adatkészletéből származik. Troy Hunt, az oldal alapítója szerint körülbelül négy hónapja keringhetett a neten, 319 fájlból áll és összesen 104 GB méretű.

Az adatbázis többek közt Yahoo, Facebook és más oldalak bejelentkezési adatait tartalmazza, és már hekkerfórumokra is felkerült.

Troy Hunt arra következtetett, hogy egy viszonylat régi adatcsomagról lehet szó, lehetnek benne korábbi szivárgások adatai is. Mindemellett, ha teheti, ellenőrizze a Have I Been Pwned oldalán minden e-mail-címét, hogy éritettek-e a szivárgásokban. A lap emlékeztet:

használjon erős jelszavakat és kapcsolja be a kétlépcsős azonosítást, így megelőzheti, hogy rossz kezekbe kerüljenek adatai.

Nyitókép: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#adatszivárgás#adathalászat#személyes adatok#jelszó#felhasználónév#email

Címlapról ajánljuk