Tudomány-Tech

Azt hiszi, biztonságban rosszalkodhat a Chrome inkognitó módjában?

rtl.hurtl.hu

2024. január 20. 13:12

Van egy nagyon-nagyon rossz hírünk!

A Fox News cikke szerint a Google végre elismerte, hogy adatokat gyűjtenek a felhasználókról, amikor a Chrome böngészőt használják, és ez alól az sem kivétel, ha bekapcsolják az inkognitó módot. A cég azután tette a nagy vallomást, hogy 5 milliárd dollárt volt kénytelen kifizetni egy 2020-as ügy peren kívüli egyezségében.

A kereset szerint a Google információkat gyűjtött a felhasználókról a tudtuk nélkül, például IP-címeket, eszközadatokat, sőt a böngészési előzményeket is

– annak ellenére, hogy az inkognitó módban az a látszat, hogy nem ez történik, pláne ami az előzményeket illeti. A Google azt állította, hogy figyelmeztette a felhasználókat a weboldalak általi tevékenységkövetésre, de ezzel nem, csak a jelentős összeg kifizetésével tudták elcsitítani a dolgot.

A bíró döntése szerint a Google sosem közölte egyértelműen a felhasználókkal, hogy követi a tevékenységüket, és információkat gyűjt róluk. Ha pedig a felhasználók nem voltak tudatában ennek, akkor nem adhattak informált beleegyezést sem. 

Miután a Google vállalta az egyezséget, a múlt hónapban fontos fejlemény történt: a Google frissítette az inkognitó mód használati feltételeit.

A jogászoknak február 24-éig van idejük bemutatni a bíróságnak a végleges egyezségtervezetet. A felperesek eredetileg 5000 dolláros kártérítést kérték felhasználónként a szövetségi lehallgatási és a kaliforniai adatvédelmi törvények megsértéséért.

Nyitókép: Chesnot / Getty Images

#Tudomány-Tech#google#chrome#inkognító mód

Címlapról ajánljuk