Tudomány-Tech

Csendben törölték a ChatGPT katonai felhasználásának korlátozását

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 10:07

A múlt héten az OpenAI csendben törölte felhasználási szabályzatából azt a szekciót, ami a technológia katonai célú felhasználását kifejezetten tiltotta. Egészen január 10-ig a felhasználási feltételek között a „fizikai sérülés magas kockázatával járó tevékenység tilalmát” taglaló részben a fegyverfejlesztés mellett szerepelt a katonai és háborús tevékenység is.

Már nem tiltja a ChatGPT katonai célú felhasználását az OpenAI. Az erre vonatkozó részeket törölték az új verzióból, azonban abban továbbra is szerepel a figyelmeztetés, hogy az alkalmazást nem lehet használni olyan tevékenységre, amivel magunkban vagy másban kárt tehetünk. A homályos megfogalmazás után példaként már csak a fegyverfejlesztés szerepel, a katonai tevékenységre vonatkozó rész eltűnt, írja az Intercept.

Az OpenAI szóvivője, Niko Felix úgy nyilatkozott a változtatásról, hogy azzal „egyetemes elvek létrehozása volt a céljuk”. 

A szóvivő a katonai tevékenységet illető homályos megfogalmazással kapcsolatban a következőt írta:

Technológiánk bármilyen felhasználása – beleértve a hadsereg általi felhasználást is –, amely fegyverek kifejlesztésére vagy használatára, mások megsebesítésére vagy egy tulajdon megsemmisítésére irányul, tilos.

A világ hadseregei az előnyszerzés érdekében szívesen kihasználnák a gépi tanulás adta lehetőségeket, így a szabályozás változása akár lavinát is indíthat. Aggasztó, hogy tavaly a Pentagon és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI sem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdésére arról, hogy betartják-e a katonai tiltásokat. 

Nyitókép: Anadolu / Getty Images

#Tudomány-Tech#openai#chatGPT#mesterséges intelligencia#katonaság#fegyvergyártás

Címlapról ajánljuk