Tudomány-Tech

Bill Gates szerint Karikó Katalin Nobel-díja a legjobb dolog, ami idén történt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 29. 20:44

Bill Gates, a Microsoft multimilliárdos alapítója ötös listát készített azokról a dolgokról, amik szerinte 2023-ban a legjobb történések voltak.

A Portfolio vette észre Bill Gates ötös évvégi listáját, amit LinkedIn-en tett közzé a Microsoft multimilliárdos alapítója. Gates azt írta nyilvános posztjában, hogy kétségkívül kihívásokkal teli idők járnak, de továbbra is optimista a jövőt illetően.

Szerencsés vagyok, mert a munkám betekintést enged abba, hogy a világ miképp javul 

– fogalmazott bevezetőjében a 117 milliárd dolláros vagyonával a világ 6. leggazdagabb emberének számító filantróp üzletember, aki szerint az alábbi öt jó dolog történt idén:

1. Karikó Katalin és Drew Weissman kapta a Nobel-díjat. „Dr. Karikó Katalin és Dr. Weissman akkor látta meg az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor kevesen, és foggal-körömmel küzdöttek a tanulmányozásáért – ennek eredményeként forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió életet mentettek meg. Idén a jól megérdemelt Nobel-díjukat olyan munkáért nyerték el, amely valóban megváltoztatta a világot.”

2. Bedurrant az AI kora. „Bepillantást nyerhettünk abba, hogy a mesterséges intelligencia hogyan fogja alakítani a jövőt az innovációs csatornák feltöltésével minden szektorban. Nagyszerű év volt azon töprengeni, hogy a mesterséges intelligencia mennyi mindent érhet el az elkövetkező években.”

3. A klímaváltozás elleni küzdelem új korszakba lépett. „A COP28-on világossá vált, milyen kifinomult és árnyalt a klímaváltozásról szóló diskurzus. Beszéltem én is arról, hogy olyan innovációkba kell befektetni, amelyek a legtöbb életet mentik meg.”

4. A tudósok előreléptek a méhnyakrák megelőzésében. „A HPV egy teljesen megelőzhető betegség. Egy új kutatás kimutatta, hogy a HPV – a méhnyakrákot okozó vírus – elleni vakcina egy adagja ugyanolyan hatékony, mint a kétadagos oltás. Ez az új, egyadagos módszer segíthet abban, hogy ezek az életmentő vakcinák elérhetőbbé és hozzáférhetőbbé váljanak a nők és lányok számára mindenhol.”

5. A zöld munkahelyek nagy lendületet kaptak az Egyesült Államokban. „Az inflációcsökkentő törvény elfogadása óta eltelt évben több mint 170 000 tisztaenergia-munkahely jött létre – és a következő évtizedben több mint 1,5 millióra lehet számítani. Izgatottan várom, hogy a Breakthrough Energy-vel végzett munkám révén továbbra is vezető újítókkal dolgozhassak.”

December 10-én két magyar tudós vehetett át Nobel-díjat a svéd királytól Stockholmban. Karikó Katalin az orvosi, Krausz Ferenc a fizikai Nobel-díjat kapta megosztva, amiről az RTL Híradó így számolt be:

 

Nyitókép: Patrick McMullan/Patrick McMullan via Getty Images

#Tudomány-Tech#bill gates#karikó katalin#nobel-díj#tudomány

Címlapról ajánljuk