Tudomány-Tech

Fillérekért árulják a lakossági kémkamerákat, amiket illegális fürdőszobai kémkedésre ajánl a kereskedő

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. december 18. 9:30

Már nemcsak kémek használhatnak mindennapos használati tárgyakba rejtett miniatűr kamerákat, hanem bárki megvásárolhatja azokat az online áruházakban. A pár ezer forintba kerülő eszközökkel titokban figyelhetnek meg másokat, a gyakorlat szerint leginkább fiatal nőket. Mint például egy színésznőnek készülő külföldi cserediákot a fogadó család fürdőszobájában. A hétköznapi megfigyelés annyira elterjedt, hogy az internet tele van azzal, hogyan találhatjuk meg ezeket például az Airbnb-n bérelt lakásunkban.

Pár évtizede még a csak kémtörténetekben fordultak elő pici, mindennapos használati tárgyakba rejtett, szinte teljesen észrevehetetlen kamerák, mostanra azonban már bárki számára könnyen hozzáférhetők a láthatatlan kémkütyük. Az internetes oldalakon tucatjaival lehet megvásárolni a különböző modelleket, amikkel a leírások szerint hatékonyan lehet kémkedni babysitterek, gyerekek, háziállatok vagy egy lakótárs és szobabérlő, esetleg egy félrelépő házastárs után.

Bár ezeket az eszközöket általában azzal reklámozzák, hogy megvédhetjük velük értékeinket és szeretteinket, nem meglepő módon bőven akadnak, akik illegális felvételek készítésére vásárolják a rejtett kémkamerákat szerte a világon.

Az elmúlt években találtak már rejtett kamerákat 

A legutóbbi annyira megszokott dolognak tűnik, hogy az internet teli van hasznos tippekkel arról, hogy hogyan találhatjuk meg az Airbnb-n bérelt lakásokban eldugott rejtett kamerákat.

Házba rejtett kémkamerák

Azonban nemcsak a szállodák, bérelhető lakások, kollégiumok vagy iskolák mosdóiban és zuhanyzóiban találtak már rejtett kamerákat, hanem magánépületekben is, ahol a tulajdonos rejtette el azokat. A CNBC amerikai televízió egyik rendezője például saját háza fürdőszobájában rejtett el egy kamerát egy zsebkendős dobozba, hogy a család kamaszkorú babysittereit kukkolja, ahogy átöltöznek.

2022 áprilisában pedig egy brazil cserediák vette észre, hogy az amerikai Nyugat-Virginia államban található házban, ahol egy családnál élt, a fürdőszobai fogasba kémkamerát rejtettek. Mint kiderült, a mozgásérzékelős kémkamerát az apa, Darrel Wells szerelte fel a kamaszlány rendelkezésére bocsátott fürdőszobában, valamint még egyet a hálószobájában. Az utóbbi úgy nézett ki, mintha csak egy telefontöltő lenne.

A csak M.S. monogrammal azonosított lányról több mint százezer fényképet és videót készített zuhanyzás és öltözködés közben, míg a hálószobában lévő kamera „szexuális jellegű fényképeket és videókat” is rögzített.

A brazil lány polgári pert indított Wells, valamint a cserediákprogramot szervező CETUSA nevű szervezet ellen. Majd egy szövetségi bíróságon pert indítottak az Amazon ellen is, ahol a férfi megvásárolta a kukkolásra használt kémkamerát is, mert ügyvédje szerint az internetes bolt nagyon is jól tudja, hogy a kérdéses termékkel vissza lehet élni, de nem törődik ezzel.

Tudniuk kellett, mire használják

Az Amazon azt kérte a bíróságtól, hogy tárgyalás nélkül ejtse az ügyet. Érvelésük szerint ők nem tehetők felelőssé azért, hogy valaki egy legálisan kapható terméket törvénytelen célokra használ fel. A bíró azonban nyolc hónap után nagyrészt elvetette az Amazon érvelését, és engedélyezte, hogy az ügyet tárgyalják. Szerinte ugyanis a céget nehezen lephette meg, mire használták fel a náluk kapható terméket.

Az Amazon főleg a termékleírás miatt került bajba. 

A bíróságra benyújtott periratban szerepel a kérdéses termék amazonos leírásáról készült képernyőfotó is. Abban a fogasnak álcázott kamerát úgy mutatták be használat közben, hogy törülközők voltak ráakasztva, jelezve, hogy fürdőszobai használatra is alkalmas. Emellett kiemelték, hogy „nem kelti fel a figyelmet”, hiszen az csak „egy nagyon átlagos akasztó”.

Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
A fogasba rejtett kémkamera az Amazon boltjában. 

Az ügyben döntő bíró közölte, hogy mivel az Amazon által elfogadott leírás arra utalt, hogy a vásárlók arra használhatják a kémkamerát, hogy „privát pillanatokról készítsenek felvételeket egy fürdőszobában”, a cég „nem állíthatja, hogy nem számított rá, hogy egy vásárló pontosan így jár el”. A bíró szerint okkal lehet arra a következtetésre jutni, hogy „miközben az Amazon a kamerát árulta, tudta, hogy arra fogják használni, hogy valakiről titokban felvételeket készítsenek egy fürdőszobában" – idézte az indoklást az Ars Technica.

A brazil cserediák ügyvédjei kijelentették, hogy a kémkamerát Wells végül pontosan arra használta, amire a termékleírás utalt: titokban videózta a fürdőszobát használó lányt. A lány 2021. augusztus 19-én érkezett meg az amerikai család házába, és a fogast addigra fel is szerelték a fürdőjében.

M.S. csak 2022. április 4-én fedezte fel, hogy mi a fogas valódi rendeltetése, amikor Wells bement hozzá, és szólt, hogy valamit meg kell javítania a fürdőszobában. A lány csak annyit látott, hogy valamit szerelt a fürdőszoba ajtaján. Amikor később bement, megmozdította a fogast, és abból egy fényképezéshez használt SD-kártya esett ki. Ezt elmondta egy barátjának, az pedig értesítette a rendőrséget, és azonnal a lányért ment, akinek a rendőrök segítettek összepakolni a holmiját. A hálószobájába rejtett kamerát már a rendőrök találták meg.

A mai napig kapható

A vád szerint az Amazon külön is megvizsgálta a kérdéses terméket, és engedélyezte annak árusítását, sőt speciális algoritmussal még elő is segítette, hogy jól fogyjon. Az Amazon áruházában máig meg lehet találni a fogasba rejtett kamerákat, de már más termékleírással árulják. M.S. egyik ügyvédje az Ars Technica című lapnak elmondta, hogy

 az ügyben szereplő kémkamera esetében a leírás „hangulata hátborzongató” volt.

Az Amazonon több hasonló terméket is lehet találni. A leírásokban jellemzően olyan „ártatlan” használatra ajánlják, mint a gyerekek vagy háziállatok megfigyelése, netán a babysitter, a takarító vagy az idős szülőket gondozó ápoló megfigyelése, esetleg a betörők leleplezése. A kémkamerák között vannak füstjelzőbe, ébresztőórába, hangszóróba, tollba vagy kocsikulcsba rejthetők is, de lehet kapni olyat is, ami úgy néz ki, mintha fürdőszobai illatosító lenne.

Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
Fotó: rtl.hu

A BBC közben több olyan fogaskamerát is talált, amit a leírásokban egy fürdőkád vagy egy ágy mellett, esetleg egy hálószobában helyeznek el észrevétlenül. Emellett több kémkamerához olyan képeket mellékeltek, amelyek azt érzékeltetik, hogy milyen jól lehet használni az eszközt szerelmespárok levideózására – írta a BBC.

Eric Goldman amerikai jogászprofesszor közlése szerint az Amazon ellen indított per „veszélyes” lehet a kémkamerákat gyártó és azokkal kereskedő cégek működésére, hiszen arra juthat a bíróság, hogy minden hasonló „fogaskamera” illegális, és betilthatja azok forgalmazását.

Hasonló kémkamerákhoz számos helyen hozzá lehet jutni. Egy gyors keresés után több hasonló terméket is találtunk például az eBay-en, ezeknél a leírásban arra utalnak, hogy az eszköz jól bevethető például arra, hogy egy ágyon szeretkező párról titkos felvételeket készítsen.

Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
Fotó: rtl.hu

A konnektorba rejthető „dadus kameránál” is felmerül a gyanú, hogy vetkőző nőkről szóló titkos felvételekhez ajánlják. Máskülönben miért reklámoznák fehérneműt viselő modellekkel?

Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
Fotó: rtl.hu
Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
Fotó: rtl.hu

Egy eszköz pedig szinte kétséget sem hagy arról, hogy illegális használatra tervezték. A kérdéses termék egy tusfürdős palackba rejtett kamera, és ha valaki nem értené, hozzáteszik, hogy zuhanykabinban lehet használni. A mellékelt képen egy mobilt is látni, bemutatva, hogy wifin keresztül azon lehet nézni a felvételt. A mobilon egy fürdőruhás nő látható.

Fogasba rejtett, észrevehetetlen kamerák az online boltokban, fürdőszobai kémkedésre
Fotó: rtl.hu

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Tudomány-Tech#kémkamera#kamera#megfigyelés#kukkolás#amazon#per#egyesült államok#online vásárlás#online bolt#ma

Címlapról ajánljuk