Tudomány-Tech

Ebben a városban az önkormányzat olyan szabályokat vezetett be, amiket titokban a ChatGPT írt

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 7:16

Sokan felháborodtak, amikor fény derült a titokra.

Olyan önkormányzati szabályzást hoztak az 1,3 milliós lakosú brazíliai Porto Alegrében, amelyet ChatGPT-vel írattak meg, fedte fel Ramiro Rosário városi tanácsos. A „kísérleti szabályzást” az AP szerint még októberben vezették be, ám most fedték fel, hogy azt valójában nem ember írta.

Rosário megkértee a ChatGPT-t, hogy írjon egy javaslatot egy olyan jogszabálya, amely előírja, hogy a hatóságok nem fizettethetik ki az adófizetőkkel a vízóracserét, ha a készülék nem elromlott, hanem egyszerűen ellopták.

Ezután a tanácsos a testület 35 másik tagja elé vitte a tervezetet anélkül, hogy megmondta volna nekik, hogy robot írta. Ezt azzal indokolta, hogy ha őszinte lett volna, semmiképp sem engedték volna, hogy szavazzanak a javaslatról.

Így viszont a városi tanács egyhangúan megszavazta a rendelkezést. Rosáriót most viszont a tanácson belül és kívül is többen számon kérték az eljárás miatt, és éles vita indult a mesterséges intelligencia szerepében a törvényalkotásban. A tanácsos eredetileg a Facebookon fedte fel a titkot, amely a tanács elnöke szerint „veszélyes precedenst” teremt.

Nyitókép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

#Tudomány-Tech#chatGPT#város#önkormányzat#brazília#mesterséges intelligencia#ai#mi

Címlapról ajánljuk