Tudomány-Tech

Zöld utat kapott egy eszköz, mellyel otthon is végezhető mesterséges megtermékenyítés

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 18:03

Az amerikai gyógyszerhivatal engedélyezett egy 129 dolláros eszközt, mellyel otthoni körülmények között is lehet mesterséges megtermékenyítést végezni.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) először engedélyezett egy olyan eszközt az USA-ban, amellyel otthon is végezhető intravaginális mesterséges megtermékenyítés – írja a Bloomberg alapján a Telex.

A Mosie Baby nevű startupcég mindössze 129 dollárt, vagyis átszámítva kb. 45 ezer forintot kér az eszközért, miközben az Egyesült Államokban az orvosok által, professzionális körülmények között végzett mesterséges megtermékenyítés ára ezer dollár körül van.

Az orvosi eljárás során legtöbbször a spermiumot közvetlenül a méhbe helyezik el, hogy nagyobb esély legyen a petesejt megtermékenyítésére, majd a fogamzás esélyét gyakran gyógyszerekkel is próbálják növelni. A Mosie Baby ezzel szemben voltaképpen egy fecskendővel juttatja a spermiumot a hüvelybe. 

A fejlesztők azt szeretnék, ha az érintettek spermadonorok és béranyák keresése helyett először az ő eszközükkel tennének egy próbát.

A készlet terhességi eredményeit klinikailag még nem vizsgálták. A Mosie Baby-t egyébként nyolc éve dobták piacra, de a gyártó 2020-ban figyelmeztetést kapott az FDA-tól, hogy orvostechnikai eszközként is jóvá kell hagyni, ez az engedélyezési folyamat zárult most le.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges megtermékenyítés#fda#engedélyezés

Címlapról ajánljuk