Tudomány-Tech

Akkorára nő mint egy csecsemő, és a kókuszdiót is kettéharapja a most először lefotózott vangunui óriáspatkány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 1. 18:47

2017-ben fedezték fel, és csak most sikerült fotókat készíteni a Föld egyik legritkább rágcsálójáról, a vangunui óriáspatkányról.

Először sikerült fotókat készíteni a Földön egyedül csak a Salamon-szigetek egyik tagján, Vangunu szigetén élő óriáspatkányról, írja a CBS News.

A vangunui óriáspatkány (Uromys vika) létezéséről 2017 óta van tudomása a biológusoknak, akik hat évvel ezelőtt azonosították önálló fajként az Ausztráliától keletre található szigetcsoport mára kihalás szélére került rágcsálóját.

A Melbourne-i Egyetem kutatói friss közleményükben tudatták a világgal, hogy sikerült fotókat készíteni a ritka állatról.

A fákon élő vangunui óriáspatkányokról egyelőre nem tudnak valami sokat a kutatók, azon kívül hogy városi rokonaihoz képest rendkívül nagyra – csecsemőméretűre – meg tudnak nőni, és olyan erős állkapcsuk és fogazatuk van, hogy játszva képesek egy kókuszdiót is feltörni. Hosszúkás testükhöz hosszú farok párosul, fejükön füleik szokatlanul kicsik

A fotókat úgy sikerült elkészíteni, hogy szezámolajjal töltött lámpásokat égettek az egyik vangunui erdőben és a vadkamerákat helyeztek ki, hogy az illatra elcsábuló állatokat meg tudják örökíteni.


A kutatók beszámolója szerint 95 fotót sikerült készíteni négy különböző példányról, amik közül egy hím és három nőstény. Azt nem tudni, hogy a veszélyeztetett rágcsálófajból hány példány él Vangunu szigetén, annyi biztos, hogy az 544 négyzetkilométeres szigeten alig 80 négyzetkilométeren terül el az az erdő, ahol jelenleg élnek és ezt az erdőséget is fenyegeti a fakitermelés.

#Tudomány-Tech#tudomány#veszélyeztetett faj#óriáspatkány#vangunui óriáspatkány

Címlapról ajánljuk