Tudomány-Tech

Berki Mazsi vitamininfúziót reklámozott, majd összekapott a módszert kritizáló orvossal

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 24. 13:36

„Agyátültetés sajnos nincs, pedig igény volna rá” – üzente Dr. Novák Hunor. Berki Mazsi szerint a rosszindulatra és modortalanságra az sem nyújtana megoldást.

A Facebookon reklámozott Berki Mazsi egy „infúzióbárt”, amelynek lényege, hogy intravénásan belenyomnak az emberbe egy adag vitamint. A celeb által reklámozott módszer Dr. Hunor szerint két dologban más, mint a gyógyszertárban kapható tabletták: drágább és veszélyesebb.

A szakember azt írta: „Agyátültetés sajnos nincs, pedig igény volna rá...😏 És az immunrendszer sem tölthető fel intravénás vitaminokkal, ez nem több, mint marketing... Olyan vitaminokról beszélünk ráadásul, amik szájon át bevihetők és felszívódnak. Persze a hülyének is, vagy inkább nekik különösen megéri alkalmanként 25-35 ezer (!) forintért infúzióban magukba tölteni egy banánt”.

Azt is hozzátette: „A képen látható infúziós kezelés ún. invazív beavatkozás, amelynek bár ritkán, de komoly, életveszélyes szövődményei is lehetnek. 

Jó lenne, ha a hatóságok felülvizsgálnák az intravénás „vitaminbárok” működését, tudományos megalapozottságát és a kezelések indokoltságát... Biztos, hogy sok esetben jó állami bevétel lehetne a bírságokból, és cseppet sem sajnálnám!

A Semmelweis Egyetem részéről dr. Takács Istvánt idézte, aki azt mondta erről: „Az intravénásan, nagy dózisban beadott vitaminok és nyomelemek azonban komoly kockázatot jelenthetnek még az egészségesek számára is. (…) Gyakorlatilag nem létezik olyan állapot, amely indokolná a vitamininfúzió bekötését”.

Berki hamarosan válaszolt Nováknak. Azt írta: „Szakmai kérdésekben természetesen nem fogok tudni Önnel vitába szállni, egyet viszont bizton állíthatok: a (…) gyógyítói SEGÍTETTEK problémáimon, és nem kigúnyoltak miatta. Az általuk javasolt kezelések hatására gyorsan regenerálódtam, és gyorsan elmúltak tüneteim. Tudom, hogy vannak kétes infúziós kezeléseket nyújtó »kozmetikai szalonok« is a városban, de jelen esetben egy nagy múltú és jónevű egészségügyi intézményről van szó, így az ő szakmai felkészültségüket nem kérdőjelezem meg. Izgalommal várom az első agyátültetést, bár sajnos a rosszindulatra és modortalanságra az sem nyújt majd megoldást”.

 Novák erre már nem válaszolt, csak még egyszer kiposztolta a Semmelweis cikkét a „vitamininfúziók” kockázatairól.


Nyitókép: Facebook

#Tudomány-Tech#Berki Mazsi#novák hunor#vitamin#infúzió#kezelés#facebook#vita#kockázat

Címlapról ajánljuk