Tudomány-Tech

Elsüllyesztettek egy lengyel jachtot az orkák

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 8. 6:19

A Grazie Mamma nevű lengyel vitorlás jachtot a Gibraltári-szorosban támadta meg egy csapat kardszárnyú delfin.

Újabb összeütközésre került sor emberek és orkák között: egy csapat kardszárnyú delfin egy lengyel vitorlás jachtot támadott meg nemrég a Gibraltári-szorosban, írja az NPR.

A Grazie Mamma nevű jacht elleni támadás nagyjából 45 percig tartott, a delfinek alulról többször is nekiütköztek a vitorlásnak, megrongálták a kormányszerkezetet, és léket ütöttek a hajótesten.

A fedélzeten tartózkodókat a marokkói parti őrség segítségével kimentették, de a Grazie Mammát nem sikerült a kikötőbe vontatni, a jacht elsüllyedt.

A Morskie Mile, a hajót üzemeltető varsói cég Facebookon számolt be az október 31-én történtekről, mint írták, a hajó legényége épségben és biztonságban van.


A múlt heti volt a legutóbbi az emberek és orkák közötti incidensek sorában. Az elmúlt években ugyanis megszaporodtak a kisebb hajók, jachtok elleni támadások, amelyekben kardszárnyú delfinek több hajóban is kárt okoztak. 2020 óta körülbelül 500 ilyen támadás történt, és a kutatók egyelőre csak találgatnak, hogy mi lehet ennek az oka, emlékeztet az NPR.

Egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy az orkák csupán játszadoznak a hajókkal, vonzza őket azok kormányszerkezete, hajócsavarja. Egy másik elmélet szerint viszont ez a viselkedés egyfajta bosszúállás lehet a halászhajókkal való korábbi, traumatikus találkozások miatt.

Nyitókép: Morskie Mile / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#tengerbiológia#orkák#orka#kardszárnyú delfin#JACHT#elsüllyedt

Címlapról ajánljuk