Külföld

Úgy szétkapott egy csapat gyilkos bálna egy vitorláshajót, hogy ki kellett menteni a legénységet

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 16:00

A hónap elején egy másik hajóra támadták rá, azt ki sem lehetett menteni a vízből.

Kardszárnyú delfinek rongáltak meg súlyosan egy vitorláshajót Dél-Spanyolország partjainál – közölte a helyi tengeri mentőszolgálat információja alapján az Al Jazeera.

A mostanival együtt idén már tucatnyi gyilkosbálna-támadást regisztráltak a spanyol és portugál partoknál. Az ibériai orkák alfajának populációit nyomonkövető munkacsoport szerint a Gibraltári-szorosban csak ebben a hónapban 20 interakció volt már a bálnák és a kis hajók között. 

Csütörtök kora reggel a Gibraltár felé hajózó Mustique kormánylapátját törte el egy csapat bálna. Miután átszúrták a hajótestet is, a négyfős legénység a spanyol hatóságokhoz fordult. 

A mentőszolgálat egy gyorsreagálású hajót és egy fenékvízszivattyút szállító helikoptert vetett be, hogy segítsen a 20 méteres vitorláson, amely az Egyesült Királyság lobogója alatt hajózott – mondta a szóvivő.

A Mustique-ot a spanyolországi Cádiz tartományban található Barbate kikötőjébe vontatták javítás céljából.

A hónap elején az Alboran Champagne vitorlásjachtot érte hasonló támadás kevesebb mint 1 km-re Barbate partjaitól. A hajót nem lehetett elvontatni, mivel teljesen elárasztotta a víz.

Nyitókép: AP Photo/Ted S. Warren

#Külföld#gyilkos bálna#orka#kardszárnyú delfin#gibraltári-szoros#támadás#delfin#hajó

Címlapról ajánljuk