Tudomány-Tech

Egy nap alatt ezer madár pusztult el egyetlen épületnek ütközve

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 20:08

Az éles fények és az időjárás is hozzájárult a történtekhez.

Közel ezer madár pusztult el egyetlen nap alatt múlt szerdán egy chicagói épületnek ütközve – írja a BBC. Szakértők szerint a szokatlanul nagy madárvándorlás, a rossz időjárás és az épületek kialakítása is hozzájárult a pusztuláshoz.

A McCormick Place kongresszusi központ épülete körül 960 elhullott madarat gyűjtöttek össze a közeli Field Museum tudósai és önkéntesei. Az intézmény ökológusa, Douglas Stotz szerint egyetlen éjszaka alatt annyi madár pusztult el, mint egész évben.

Korábban aktivisták arra szólították fel az épületek üzemeltetőit, hogy kapcsolják le a madarakat megzavaró éles fényeket. Ennek a McCormick Place rendszerint eleget tesz, de egy rendezvény miatt múlt szerdán éjszaka ki volt világítva a központ. „A vándormadarak jóléte kiemelten fontos számunkra, és igazán szomorúak vagyunk az eset miatt” – közölték.

Szakértők szerint az alacsony hőmérséklet és a kedvező szélviszonyok miatt szokatlanul sok madár jelent meg Chicagóban és környékén. A három amerikai egyetem által működtetett Birdcast madárkövető projekt becslése szerint közel másfélmillió madár volt Cook megye fölött október 5-ének éjjelén. Ugyanebben az időben vihar vonult át a városon, ami miatt sok madár földközelbe kényszerült, ahol a fények és az ablakok miatt fokozott veszélynek voltak kitéve.

Egy 2019-es tanulmány szerint az Egyesült Államokban évente közel 600 millió madár pusztul el épületeknek ütközve, ebből a szempontból Chicago, Houston és Dallas a legveszélyesebb városok számukra.

Tavaly arról számoltunk be, hogy Mexikóban több száz madár zuhant rejtélyes okból egy mexikói utcára.

Nyitókép: Facebook / Field Museum / Lauren Nassef

#Tudomány-Tech#chicago#madár#madárpusztulás

Címlapról ajánljuk