Tudomány-Tech

Drámai mértékben nőtt a torokrákos betegek száma, az orális szex a fő okok közt van

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 7:49

A fiúkat is érdemes lenne beoltatni HPV ellen.

Jelentős mértékben megnőtt az elmúlt két évtizedben a torokrákos megbetegedések száma a nyugati országokban, a kutatók szerint ez már-már járványnak is beillik, írja a hvg.hu a Conversation cikke alapján.

Mint írják, az esetszám megugrása mögött egy olyan daganat áll, ami a manduláknál és a torok hátsó részében növekszik.

Hisham Mehanna, a Birminghami Egyetem tudósa szerint a megbetegedésekről leginkább ugyanaz a humán papillomavírus tehet, ami egyúttal a méhnyakrák kialakulásában is főszerepet játszik. 

A szakember szerint az említett torokrák esetében az egyik legfőbb kockázati tényezőt a szexuális partnerek magas száma jelenti, a HPV ugyanis orális szex útján is könnyen terjed.

A tudós azt írja, azoknál, akinek életük során hat vagy annál több (orális) szexuális partnerük van, 8,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a tumor, mint azoknál, akiknél ez nem része a repertoárnak.

Emiatt több országban is beoltják már a fiatalokat a HPV ellen. Azokban az országokban, ahol legalább 85 százalék a nők átoltottsága, a férfiakat is megvédi a nyájimmunitás. Ettől függetlenül a fiatal fiúkat is érdemes lenne beoltani, véli a szakértő.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#torokrák#orális szex#hpv#oltás

Címlapról ajánljuk