Tudomány-Tech

Egy orvos elárulta, mi az az eszköz, amit először száműzne minden konyhából

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 10:58

Sokan nem gondolnának rá, hogy veszélyes lehet.

A tapadásmentes és kerámia serpenyők veszélyesek lehetnek az egészségre, ha egyszer megkarcolódnak, idézi a New York Post Dr. Poonam Desait, akit sokan a TikTokról ismernek az ismeretterjesztő videói miatt. Itt tette közzé azt a videót is, amelyben elmondja, hogy a kerámia és egyéb tapadásmentes bevonattal kezelt serpenyők rendkívül veszélyesek lehetnek.

Azok a tapadásmentes serpenyők, amelyek megkarcolódtak vagy eltörtek, milliónyi mikroműanyagot juttathatnak az ételekbe és ezáltal az emberi szervezetbe

– figyelmeztet Dr. Poonam Desai, aki azt is elmondta, hogy a kerámia serpenyők alatt általában van egy alumíniumréteg, így alumínium is bejuthat a szervezetünkbe, ha nem vigyázunk.

A mikroműanyagok endokrin károsítók, hormon egyensúlyhiányt, termékenységi problémákat okozhatnak, és még a rák kockázatát is növelhetik

– mondta a szakértő.

Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az üveg és a zománcozott öntöttvas serpenyők megfelelő alternatívák lehetnek.

Jurecska Laura, az ELTE Mikrobiológiai Tanszék környezetkémikusa mondta el a Reggeliben, hogy mennyi mikroműanyagot eszünk meg egy év alatt és hogy ez mit jelent szervezetünk számára:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#konyha#serpenyő#kerámia#veszélyes

Címlapról ajánljuk