Tudomány-Tech

Kiderült, miért vannak földöntúli látomásaink, ha halálközeli élményt élünk át

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 21:57

Semmi természetfeletti jelenségről nincs szó, csak az agyunk működik furcsán.

Van magyarázat arra, hogy miért látnak az emberek földöntúli látomásukat vagy kívülről a saját testüket, amikor halálközeli élményt élnek át. Ez akkor történik meg, amikor sikeresen visszahoznak az orvosok az életbe valakit, akinek megállt a szíve és a légzése.

Dr. Sam Parnia, a New York Egyetem kórházának intenzív terápiás szakorvosa elvégzett egy kutatást, amely az ember „rejtett tudatát” vizsgálta, azaz az agy elektromos működését, miközben nem dobog a szív, és már légzés sincs. 

Arra jutott, hogy ebben az állapotban az ember tudatossága az extrém agyműködésnek köszönhetően megugrik, és azt hiszik, hogy már túl vannak a teljes halálon, holott agyuk még működik – írta a CNN.

A felfokozott elektromos működés járul hozzá ahhoz is, hogy az embereknek ilyenkor szó szerint lepöröghet életük a szemük előtt. A csütörtökön publikált tanulmány szerint akár az újraélesztés kezdete után egy órával is lehetnek kiugrások az agy elektromos aktivitásában – olyasfélék, amelyek egyébként a koncentráció magas szintjét jelzik.

Kiderült az is, hogy az efféle elmeállapotban vannak visszatérő tapasztalatok, amelyekről sok újraélesztett ember beszámol:

  • Az elszakadás érzése.
  • Az életút végignézése.
  • Egy otthonként érzékelt helyre való távozás lehetősége.
  • Az érzés, hogy vissza kell menni az életbe.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#agy#működés#halálközeli élmény#újraélesztés#látomás

Címlapról ajánljuk