Tudomány-Tech

Fontos hír minden iPhone-osnak: frissítést adott ki az Apple, hogy blokkolja a Pegasust

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 17:57

Felhasználói beavatkozás, letöltés, klikkelés nélkül települt a kémszoftver.

Az Apple új frissítéseket adott ki eszközeire, miután kiderült: az egyik biztonsági rést kihasználva anélkül települhetett a Pegasus-kémszoftver egyes készülékekre, hogy bármilyen felhasználói beavatkozás (például ismeretlen fájl letöltése, kattintás) történt volna – írta a Reuters és a Bleeping Computer.

A Citizen Lab kutatói csütörtökön közölték, hogy olyan kémprogramot találtak, amelyet az NSO izraeli céghez kapcsoltak, és amely kihasználja az Apple eszközök újonnan felfedezett hibáját.

A kémszoftvert akkor fedezték fel, amikor a múlt héten megvizsgálták egy washingtoni székhelyű civil társadalmi csoport egyik alkalmazottjának Apple-eszközét. 

Bill Marczak, a Citizen Lab vezető kutatója azt mondta, hogy a kémszoftver nagy valószínűséggel az izraeli NSO-tól származik. Szerinte a támadó valószínűleg hibát követett el a telepítés során, így tudták megtalálni a programot.

A Pegasus-kémszoftvert Magyarországon is bevetették ellenzéki politikusok, üzletemberek és újságírók ellen. Az Európai Unió a tervek szerint szigorúan korlátozza majd a program használatát. 

Nyitókép: Pixabay

 

 

 

 

#Tudomány-Tech#Pegasus kémszoftver#telefon#apple#frissítés#blokkolás

Címlapról ajánljuk