Tudomány-Tech

Száz forintért ön is megkínozhat egy embert – a dark webet megszégyenítő horrort is találni a legnépszerűbb videojátékos oldalon

Mohos MátéMohos Máté

2023. szeptember 7. 11:06

A Twitchet a legtöbb tartalomgyártó arra használja, hogy közvetítse, ahogy játszik, és kommenteli a játékot. A platform az utóbbi évek alatt számos sztárt kitermelt, akik gyakran egyre extrémebb módszerekhez nyúlnak, hogy lenyűgözzék követőiket. Maga a platform közben pedig többek szerint a szétesés szélén van. Legutóbb egy férfi például centekért hajlandó volt magát teljesen öncélú kínzásnak alávetni. 

Mi mindenre lenne hajlandó a pénzért és a figyelemért? Beülne hosszú napokra egy apró, elsötétített szobába, és hagyná, hogy vadidegenek bántalmazzák? Az Izidore nevű Twitch-streamer – tehát aki azzal keresi a kenyerét, hogy a videójátékosok körében népszerű platformon vezet élő közvetítéseket – ezt simán bevállalta. Nézői bármikor leshették, ahogy a sötétben ücsörög, és egy-egy összeg elutalásával még bántalmazhatták is.

  • 25 centbe (kevesebb mint száz forintba) került az, hogy egy „fénygránátot” robbantsunk mellette.
  • Négy dollárért már egy pingponglabda-ágyúval lehetett lődözni őt.
  • 15 dollár a vízágyú ára.
  • Ha pedig valaki igazán a zsebébe nyúlna, hogy szegény srácot bántalmazza, akkor ötven dollárért tojásokkal is lehetett dobáltatni őt.

A férfi úgy állította be a rendszert, hogy a kínzások rendre megérkezzenek, amikor valaki elutalja számlájára a pénzt. Azt ígérte, hogy ha nem bírja ki három napon keresztül az embertelen körülményeket, akkor megy, és totálkárosra töri a kocsiját (természetesen erről is készít majd videót).

A Dexerto tudósítása szerint végül ez várható: Izidore ugyanis nagyjából 25 óra után felhagyott a saját sanyargatásával, és feladta a kihívást. Még nagyjából ötven órát kellett volna kibírnia a sötétben, miközben fuldoklik a tojássárgájában, és ez már neki is sok volt. A kíhívásról készült összeállítást alább lehet megnézni.


Megéri-e pénzért kínozni magunkat?

Az úgynevezett „sötét szoba kihívás” már korábban elkezdett terjedni az interneten, de a 35 ezer követővel rendelkező Izidore esete nagyobb sajtónyilvánosságot is kapott. A teches szaklapok nem feltétlenül lelkesedtek az őrült kihívásért. A magyar PCGuru például így számolt be a veszélyes próbálkozásról:

A pénz gyűlik, az emberi méltóság meg zuhan. (…) Nagyon beteg látvány az egész. Olyan, mint egy elborult horror vagy egy dark web videó. Valahol szomorú, hogy az emberek mit meg nem tesznek a pénzért, ráadásul livestreamben.

Mielőtt feladta volna, Izidore-on is meglátszott a kínzás igazi ára: az alsógatyában szenvedő férfi először sírni kezdett a ruhatároló padlóján, majd arról panaszkodott rajongóinak, hogy nem tud aludni, alig lát, és alig kap levegőt a szűk térben. Ezután úgy döntött, hogy beenged némi levegőt a szobába, majd megmondta barátnőjének, hogy „nem akarok leállni”. Ezután még egyszer sírógörcsöt kapott, és feladta a kihívást.

Azt nem tudni, pontosan mennyit keresett a mutatvánnyal, de valószínűleg nem annyit, amennyibe autója került, amit most totálkárosra kell törnie. Az már csak egy lábjegyzet a sztoriban, hogy lájkokért autóbalesetet szenvedni a kamerák előtt szintén nem túl jó ötlet. Szóval lehet, hogy Izidore szenvedéseinek még messze nincs vége.

Ahogy említettük, nem is ő az első streamer, aki nekimegy a sötét szobás kihívásnak. Korábban egy Erby nevű kollégája próbálkozott ezzel, neki viszont sikerült kibírnia három napot a sötétben, miközben követői kínozták. Erby saját sikerén felbuzdulva erősen megkérdőjelezhető lépést tett: egy új autót ígért fóruma moderátorának, ha az szintén megcsinálja a kihívást. Azonban ő kudarcot vallott, Izidore-t viszont ez a két eset ihlette meg, hogy ő is bepróbálkozzon. 

Száz forintért Ön is megkínozhat egy embert – a dark webet megszégyenítő horrort is találni a legnépszerűbb videojátékos oldalon
Kai Cenat, aki egy hónapon keresztül közvetítette életének minden egyes mozzanatát. Fotó: Twitch

Nincs új nap veszélyes közösségi médiás kihívás nélkül

A közösségi médiában terjedő életveszélyes kihívásokról mi is többször beszámoltunk. A TikTokot például a nyáron perelte be két kislány családja, akik azért haltak meg, mert az applikáció egy fojtogatós kihívást ajánlott nekik. Egy 13 éves fiú áprilisban pedig gyógyszertúladagolás miatt hunyt el, szintén egy netes kihívásnak köszönhetően.

A twitches kihívások azért mások, mert itt elsősorban nem az átlagfelhasználó vállal be valami hülyeséget a figyelemért, hanem a közösségben ismert, celebnek számító streamerek. Rájuk sokkal többen figyelnek, és könnyen belátható, hogy nagyon rossz üzenete van annak, ha valaki azt reklámozza, hogy megéri pénzért öncélúan sanyargatnia magát.

Éppen ezért nagyobbak a tétek, nagyobb a veszély, és nagyobb az esély arra is, hogy – nagyrészt fiatal – követőiket rossz irányba befolyásolják az efféle mutatványok. A mostani, kínzós kihíváson kívül is lehetett már olyanról hallani a múltban, hogy egy-egy streamer extrém módokon feszegette tűrőképessége határait. Izidore korábban például azt is kipróbálta, milyen 24 órára egy ketrecbe zárva lenni – a közvetítése alapján pedig ez sem tett jót a lelki békéjének.


Vagy ott van Kai Cenat, aki még az év elején arra szánta rá magát, hogy olyan közvetítést indít, amely harminc napon keresztül folyamatosan, megszakítás nélkül tart. Nézői azt is figyelhették, ahogy alszik, és csak annyi időre hagyta el a kamera látóterét, amíg vécére ment.

A folyamatos figyelem és teljesítménykénszer őt alaposan kikezdte az NPR szerint. A videojátékozás mellett karatézott, jógázott, hipnózist gyakorolt, sőt még egy randira is elment a megszakítatlan közvetítés során. A dologból akkor lett botrány, amikor megvádolták azzal, hogy a kamera előtt szexelt: azzal magyarázkodott, hogy a vele szereplő nő nem elégítette ki a kezével, csupán megvakargatta a belső combját.

Az efféle extrém közelség árnyoldalaival tavaly a New York Times is foglalkozott. Arra figyelmeztettek, hogy 

ha valaki ilyen mértékben engedi be az otthonába rajongóit, az azt kockáztatja, hogy egyesek a zaklatásába kezdenek, és akár személyesen is megjelennek egy-egy streamer otthonában.

A legveszélyesebb Twitch-trendet azonban nem a legnépszerűbb közvetítők terjesztik, hanem az ő hírnevüket kihasználó csalók. Nemrég az Amouranth nevű streamer részletezte azt a problémát, hogy a platformon egyre több a hamis, népszerű előadókat megszemélyesítő fiók, amelyek mások nevében próbálnak pénzt kicsalni a nézőkből. És akkor nem is beszéltünk még az olyan esetekről, amikor a platform instabilabb felhasználói sokkal nyíltabban követnek el köztörvényes bűncselekményeket: egy floridai férfit például tavaly decemberben tartóztattak le, miután azzal fenyegetett egy chatben, hogy tömeges erőszakot fog elkövetni.

Ezen problémák fényében nem meglepő, hogy az Amazon tulajdonában lévő Twitch-et már hosszú ideje kritizálják tartalommoderálási hiányosságai, szabályzata, valamint céges kommunikációja miatt. 

Korábban arról is írtunk, hogy a platformon jelenlévő deepfake pornó elleni fellépésük sem mentes a malőröktől, de a többi területen is problémákkal teli a kommunikációjuk.

A Twitch-csel annyi gond van, hogy a ScreenRant szerzője már egyenes arról írt, hogy a platform „a szemünk előtt esik szét”. Itt elsősorban azt rótták fel az oldalnak, hogy a számos egyéb probléma mellett az itt terjedő illegális szerencsejátékkal sem tudnak mit kezdeni az üzemeltetők. A Forbes pedig júniusban arról írt, hogy a Twitch mintha aktívan tenne is azért, hogy összeomoljon az oldal: ugyanis több döntésükkel azt nehezítik, hogy a közvetítők pénzt tudjanak keresni itt. Szerzőjük szerint a platform vezetői „továbbra is kiválóak a rossz döntések meghozatalában, és a rossz kommunikációban”. Az igazi kérdés talán az, hogy megéri-e egyáltalán megmenteni egy olyan platformot, ami ennyire vonzza a botrányokat.

Nyitókép: Twitch

#Tudomány-Tech#twitch#dark web#kín#kihívás#stream#közösségi média#videójáték#ma

Címlapról ajánljuk