Külföld

Az algoritmus felajánlja a kisgyerekeknek a fojtogatós kihívást, ők meg belehalnak

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. július 7. 16:19

Beperelte a TikTokot két kislány családja, szerintük gyermekeik a közösségi platform algoritmusa miatt haltak meg. A két kislány az úgynevezett blackout challenge-hez csatlakozott, amelynek lényege, hogy addig kell visszatartani a levegőt a felhasználóknak, amíg el nem ájulnak. A platformot nem most először perelik be, ahogy a gyermeteg szórakozásnak tűnő „kihívások” is jóval hamarabb jelentek meg a játszótereken és az iskolákban, mint a TikTokon. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülőknek egyáltalán nincs mitől tartaniuk, ha a gyerekük használja az applikációt.

Nem volt még olyan régen 2018, amikor a kifejezetten fiatalokat megcélzó TikTok betört az európai piacra azzal a céllal, hogy a felhasználói megoszthassák a rövid zenei részletekre tátogó és táncoló produkcióikat – ám ahogy az lenni szokott, hamar megjelentek a platformon a tinédzserek számára nem megfelelő tartalmak is. Érdemes megjegyezni, hogy minden egyes közösségimédia-felület térhódításánál felmerültek a biztonsággal, a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos aggályok. Teljes joggal, hiszen a most tragikus balesetekbe torkolló kihívások évek óta keringenek a különböző felületeken.

A mered/nem mered típusú „játékok” persze nem újak, elég csak mindenkinek visszagondolnia az általános iskolai élményeire, vagy arra, hogy ami 2022 fiataljának a TikTok-kihívás, az a 2000-es évek fiataljának a Jackass volt. Az előbbin ugyanakkor nincs semmilyen felnőtt kontroll, és egy-egy idióta vagy veszélyes kihívás is sokkal gyorsabban válik széles körben ismertté, mint az offline térben.

De mit kell tudni a blackout challenge-ről? Pass-out challenge és choking game néven is ismerős lehet a kihívás, amely során az emberek addig próbálják meg visszatartani a lélegzetüket, mígnem elájulnak. Mivel ez önmagában nem annyira egyszerű – ezúton is kérünk minden olvasót, hogy ne próbálja ki –, többen különböző eszközzel igyekeznek rásegíteni a folyamatra. Az agytól nyilvánvalóan életveszélyes lehet megvonni az oxigént, ráadásul számolni kell a kihívás közvetett kockázataival, például azzal, hogy a padlóra zuhanáskor (vagy valamilyen tárggyal való ütközéstől) az ember megüti magát.

A mostani perben szereplő egyik áldozat a nyolcéves texasi Lalani Erika Renee Walton, aki tavaly a nyolcadik születésnapjára mobiltelefont kapott ajándékba és hamar rákapott a TikTokra. Gyakran tett közzé magáról videókat, amelyeken táncolt és énekelt, szeretett volna híressé válni velük. Tavaly júliusban a szülei foltokat fedeztek fel a nyakán, amire a kislány azt mondta: baleset érte. Nem tudták, hogy a kislány beszállt a kihívásba, aminek veszélyességével nem volt tisztában. A halála napján egy családi kiránduláson órákon át TikTok-videókat nézett. Szülei kötéllel a nyakában találtak rá.

A másik áldozat a kilencéves wisconsini Arriani Jaileen Arroyo, aki hétéves korában kapott mobiltelefont, és ő is sokat használta a TikTokot, ahol táncolós videókat tett közzé. Tavaly januárban a szülei beszélgettek vele arról, hogy egy gyerek meghalt a kihívás miatt, de Arriani biztosította őket arról, hogy ő soha nem venne részt ilyesmiben. Tavaly februárban mégis úgy talált rá az ötéves öccse, hogy már nem lélegzett. Kórházba vitték, de ott nem tudtak rajta segíteni.

A bírósági beadvány szerint a TikTok tudott arról, hogy életveszélyes kihívás terjed a platformjukon, és az algoritmus kifejezetten gyerekek számára ajánlja azt. A beadványban azt is felróják a TikToknak, hogy kiskorúak számára is engedi a platform használatát, a szüleiket pedig nem tájékoztatja arról, hogy függőséget okoz. Amellett, hogy emögött profitérdeket látnak, a szülők szerint a TikTok algoritmusa szándékosan tárt a gyerekek elé olyan videókat, amelyek az életveszélyes kihívásban való részvételre buzdították őket.

A pennsylvaniai Tawainna Anderson tavaly fordult a bírósághoz, miután lánya, Nylah belehalt a sérüléseibe a kísérlet után. A bíróságnak beadott dokumentum szerint a kihívást a TikTok algoritmusa ajánlotta a kislánynak, amely úgy gondolta, hogy a „blackout challenge jó választás, és valószínűleg érdekli majd a 10 éves Nylah Andersont”. Egy tízéves olasz kislány 2020 januárjában halt meg, tavaly áprilisban pedig egy tizenkét éves coloradói kisfiú vesztette életét a kihívás miatt.

A fojtogatós kihívás idősebb, mint a TikTok, de attól még elkeserítő, hogy újabb fiatalok halálát okozta
Fotó:  EMS-FORSTER-PRODUCTIONS / Getty Images

Nem ez volt az első veszélyes kihívás

A vállalatot korábban is kritizálták, amiért lehetővé tette a veszélyes kihívások terjedését – emlékeztet a Guardian. Tavaly a tejesrekesz-kihívás borzolta a kedélyeket, amely arra ösztönözte a felhasználókat, hogy minél több műanyagládát helyezzenek egymásra, majd másszanak fel az ingatag építményen. Ez a kihívás számos vállsérüléshez, szalagszakadáshoz, de még gerincvelő-sérülésekhez is vezetett. Hasonlóan veszélyes volt a Benadryl-kihívás, amelybe egy oklahomai tizenöt éves lány halt bele: ennek lényege az volt, hogy annyi vény nélkül kapható antihisztamint vegyenek be a kihívást teljesítők, hogy hallucináljanak.

Két évvel ezelőtt vádat emeltek két kiskorú ellen, amiért részt vettek a „koponyatörő” kihívásban. A mutatványt három ember csinálja, mégpedig úgy, hogy felsorakoznak egymás mellett, a középső magasra ugrik, a másik két, oldalán álló ember pedig kirúgja alóla a lábát. A vádemelés szerint a fiatal áldozat rohamot kapott az eset után.

Emlékezetes az úgynevezett Clearblue-eset is, amelynek keretében több tinédzser is feltört egy-egy műanyag terhességi tesztcsíkot, és lenyelte a benne található apró golyót, amit esemény utáni tablettaként definiáltak. Az üggyel kapcsolatban megszólalt a tesztcsíkot gyártó Clearblue is, figyelmeztetésükben pedig közölték, hogy tisztában vannak, milyen videók keringenek, de leszögezték, hogy a tesztek egy kis nedvszívó tablettát tartalmaznak, amelyeknek semmi köze a gyógyszerhez, aki pedig lenyelte a szert, annak orvoshoz kell fordulnia. A mosókapszulás kihívás melegágya pedig még nem a TikTok volt, hanem inkább a YouTube, akkor a TidePod-challenge néven futó „játékban” kapszulába zárt mosógélt ettek a résztvevők.

A fojtogatós kihívás idősebb, mint a TikTok, de attól még elkeserítő, hogy újabb fiatalok halálát okozta
Fotó:  popovaphoto / Getty Images

De mit mond a TikTok, és milyen biztonsági intézkedésekkel igyekszik kordában tartani a felhasználókat?

2021 elején, amikor a blackout challenge kihívás felkapott lett a TikTokon, a cég közölte, hogy nem engedélyezik az olyan tartalmakat, amelyek veszélyes, sérüléshez vezető viselkedésre buzdítanak, azokat népszerűsítik vagy dicsőítik, a csapataik pedig szorgalmasan dolgoznak azon, hogy azonosítsák és eltávolítsák az irányelveiket sértő tartalmakat.

Később, egy másik eset kapcsán leszögezték, hogy a felkavaró fojtogatós kihívás jóval idősebb az ő platformjuknál, és soha nem is volt TikTok-trend. Hozzátették, hogy éberen őrködnek a felhasználók biztonsága fölött, és azonnal eltávolítanak minden ehhez kapcsolódó tartalmat, amit csak találnak.

Erről a pontról visszatekintve súlyos hibának tűnik, hogy korábban egyébként minden TikTok-fiók alapértelmezett beállítása nyilvános volt, függetlenül a felhasználó életkorától. Egy 2021-es frissítés után azonban a 13-15 évesek fiókjai alapértelmezés szerint privátra vannak állítva (az alkalmazást hivatalosan 13 év alatt nem ajánlják, de a fent említett esetek is egyértelműen mutatják, hogy az appot ilyen szempontból könnyedén ki lehetett játszani). A szülők számára az alkalmazás biztosít néhány kontrollfunkciót, amely segítségével felügyelheti és ellenőrizheti a tinédzserkorú gyermekének aktivitását. Hogy szülőként hogyan léphetünk fel felelősen (a tiltás valószínűleg nem működik, a sok-sok-sok kommunikáció annál inkább), arról számos kiváló cikk született már, ezeket ide, ide és ide kattintva lehet elolvasni.

Tavaly novemberben a TikTokot gyártó ByteDance közölte, hogy igyekszik megerősíteni a veszélyes online kihívások és hoaxok elleni szabályok észlelését és betartatását. A megbízásukból készült felmérés szerint minden ötödik tinédzser részt vett már valamilyen online kihívásban, de csak minden ötvenedik vett részt „kockázatos és életveszélyes”, valamint 300-ból kevesebb mint minden harmadik „igazán veszélyes” kihívásban. A cég a széleskörű online tapasztalatokat vizsgálta, és nem egyetlen platformra összpontosított.

A megállapításokra reagálva a TikTok elmondta, hogy a hashtageket ellenőrző technológiát fejleszteni fogják, hogy általa észlelhessék a potenciálisan veszélyes viselkedési formákat, azaz például, ha egy hashtagnél hirtelen megugrik az érdeklődés, akkor azt a csapat kivizsgálja. A #blackoutchallenge-re egyébként ennek megfelelően mostanra már nem lehet rákeresni, de ha mégis ilyennel találkozna valaki, akkor azt érdemes jelentenie az üzemeltetők felé.

Más gondok is vannak

A TikTokot ugyanakkor nem csak a tragikus balesetek vagy sérülések miatt perelték korábban. Az Egyesült Királyságban, de még Hollandiában is pert indítottak ellene, amiért a vád szerint veszélyezteti a gyerekeket a tartalmaival, függőséget okoz, valamint túl sok adatot gyűjt, amit aztán átláthatatlanul kezel. A céget rendszeresen azzal vádolják, hogy a vállalati nyereséget a felhasználók egészsége és biztonsága elé helyezi. Az Egyesült Államokban Donald Trump – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – betiltotta volna a TikTokot, ám hosszas huzavona után ezt a rendeletet végül utódja, Joe Biden eltörölte. A legtöbb bírósági per vége csak későbbre várható, az azonban szinte borítékolható, hogy a TikToknak további vizsgálatokkal és tárgyalásokkal kell szembenéznie a jövőben.

Nyitókép: Cristian Storto Fotografia / Getty Images

#Külföld#tiktok#kihívás#challenge#blackout#blackout challenge#fojtogatás#közösségi média#fiatalok

Címlapról ajánljuk