Sikeresen útnak indult Japánból egy újabb holdjáróA japán űrügynökség holdjárója négy hónapon belül Hold körüli pályára áll, és fél év múlva kísérli meg a landolást.
Tudomány-Tech

Sikeresen útnak indult Japánból egy újabb holdjáró

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 7. 9:55

A japán űrügynökség holdjárója négy hónapon belül Hold körüli pályára áll, és fél év múlva kísérli meg a landolást. 

Sikeresen útnak indult a Hold felé magyar idő szerint csütörtök hajnalban a holdjárót szállító japán H2A űrrakéta az ország dél-nyugati részén található Tanegasima Űrközpontból, közölte a japán űrügynökség csütörtökön.

A helyi idő szerint reggel nyolc óra után indított rakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely Japán első leszálló egysége lenne a Holdon. A SLIM holdi leszállóegységet azért fejlesztették ki, hogy tesztelhessék vele a holdraszállás technológiáját.

A japán holdjáró által gyűjtött adatok az Egyesült Államok által vezetett Artemis 3 nevű űrrakétaprogram részeként azt a célt szolgálják, hogy első lépésben a Holdra, majd a következő lépésben a Marsra juttassanak embert.


Az űrügynökség közlése szerint a kilövés után a rakétáról sikeresen leválasztották a NASA-val és az Európai Űrügynökséggel közösen fejlesztett XRISM műholdat, amely a csillagokban és galaxisokban lévő plazmát fogja megfigyelni az elektromágneses sugárzás röntgentartományában.

Felbocsátását követően a SLIM várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást. Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után.

India Csandraján-3 űrhajója augusztus 23-án hajtott végre sikeres landolást, Oroszország Luna-25 űrszondája viszont a Hold felszínének ütközve augusztus 19-én megsemmisült.

A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt, emlékeztet az MTI. Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát kellett megsemmisíteni pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban.


Nyitókép: JAXA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#japán#jaxa#holdjáró

Címlapról ajánljuk