Tudomány-Tech

A mobiltelefonok adatai elárulják, merre utaznak a legtöbbet a magyarok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 21:32

A hazai SIM-kártyák majdnem tizedével telefonáltak vagy interneteztek nyugati szomszédunknál.

A mobilszolgáltatók forgalmi adatai alapján vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy hova utaznak leginkább a magyarok.

Egy uniós rendeletnek köszönhetően más EU-tagállamok területén is itthoni tarifával telefonálhatunk vagy internetezhetünk. Több év adatait elemezve az NMHH szakemberei azt a megállapítást tették, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák aránya nyáron jelentősen meghaladja az éves átlagos forgalmat, míg a hazai hang- és adatforgalom némileg visszaesik, azaz a nyaralók külföldön is használják mobiljukat.

Az MTI által idézett közlemény szerint mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ami a téli sportokat is magában foglaló turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, és a távolabbi nyugati országokba tovább utazóknak is köszönhető. Nyáron a magyar SIM-kártyák 8,5 százalékával telefonáltak vagy interneteztek nyugati szomszédunknál.

A második helyen álló Horvátország viszont tipikus nyári úti cél: a hazai SIM-kártyák 6,2 százaléka csatlakozott fel nyáron a horvát mobilhálózatokra, ami 138 százalékos többletet jelent az éves átlaghoz képest.

A harmadik helyen Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonlóan csekély nyári emelkedéssel az éves átlaghoz képest. Horvátország mellett ugyanakkor Görögország, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország is olyan helynek számít, ahol nyáron ugrik meg az egyébként alacsony éves átlagos forgalom.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#roaming#mobiltelefon#nmhh#ausztria#horvátország#nyaralás#utazás

Címlapról ajánljuk