Tudomány-Tech

Csecsemősírásra gerjednek a krokodilok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 14:07

A krokodilokat vonzza az ember- és majomcsecsemők sírása, és meglehetősen gyorsan reagálnak a kétségbeesett, fiatal kölykök hangjára egy új kutatás szerint. 

Egy új kutatás szerint a krokodilokat vonzza az ember- és majomcsecsemők sírása, és meglehetősen gyorsan reagálnak a kétségbeesett, fiatal kölykök hangjára – számol be róla az independent.co.uk.

A Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című tudományos folyóiratban szerdán jelent meg a kutatás, melyben a kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak az egyik marokkói állatkert krokodiljai a négy év alatti főemlősgyermekek sírására.

A tudósok arra tippelnek, hogy a krokodiloknak veleszületett képessége, hogy felismerik a potenciális zsákmány szorongását. Mintegy 300 nílusi krokodilon végezték a kísérletet, és a kutatás eredményei alapján

a krokodilok jobban vonzódnak a csecsemősíráshoz.

De az is kiderült, hogy a krokodilokat nem érdekli, hogy bonobó, csimpánz vagy ember adja ki a kétségbeesett hangot, hanem inkább arra kapják fel a fejüket, mennyire érzi veszélyben magát az áldozat.

A furcsaság hátterében egy evolúciós reflex állhat: minél nagyobb veszélyben érzi magát egy préda, a ragadozó annál könnyebben tudja elkapni. A krokodiloknak tehát könnyebb dolguk van, hiszen a kutatás szerint a sírás alapján is meg tudják állapítani, mekkora bajban érzi magát egy csecsemő.

Nyitókép (illusztráció): Pexels.com

#Tudomány-Tech#krokodil#gyerek#sírás#kutatás

Címlapról ajánljuk