Tudomány-Tech

Példátlan felfedezés: 2000 éves sírban bukkantak egy panda csontvázára

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 14:05

Egy kínai császár ősi sírjának közelében fedezték fel a panda szinte hiánytalan csontvázát, ami különösen jó állapotban van. A felfedezéssel fény derül a több mint 2000 éves uralkodó temetkezési rituáléira.

Egy óriáspanda teljes csontvázára bukkantak egy kínai császár ősi sírjában, a régészek szerint pedig az állat maradványai több mint 2000 évesek – adta hírül a Washington Post.

A panda csontvázát a Han dinasztiából származó Ven-ti kínai császár mauzóleumának közelébe találták meg, aki Krisztus előtt 180-157-ig uralkodott, és feljegyzések szerint jólétben. A császár sírját még 2021-ben fedezték fel Hszian városban, azóta már több ősi tárgyat is találtak.

A panda maradványai egy állatáldozatok bemutatására szolgáló helyen voltak, az állat csontváza rendkívül jó állapotban maradt fent. Ez az első alkalom, hogy egy teljes panda csontváza került elő egy császár sírjából, legalábbis a szakértők szerint

A régészek szerint a pandát azért áldozhatták fel, majd temethették a kínai császár mellé, hogy hatalmát fitogtassák, státusszimbólumnak tekintették. A közemberek sírjaiban is találtak állatokat, de csak többnyire háziasított állatokat, köztük kutyákat és sertéseket.

Nyitókép: Pixabay.com

#Tudomány-Tech#kínai#császár#ősi rituálé#mauzóleum#panda#csontváz

Címlapról ajánljuk