Tudomány-Tech

Sosem látott fotók: vadon élnek a mosómedvék Budapest környékén

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 13:23

Fogságból szabadulhattak a cuki, de nem őshonos állatok, és már javában szaporodnak. Ha az állomány intenzív növekedésnek indul, az a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

Vadon élő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben. 

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai műfészkek, fára szerelt odúk, valamint vadkamerák segítségével vizsgálják, hogy milyen hatással lehetnek az úgynevezett inváziós, idegenhonos fajok a hazai, őshonos állatfajokra. 

Az egyik ilyen lehetséges veszély a madárfészkek kifosztása – a képeken gyakran jelentek meg mosómedvék. 

mosomedvek
Fotók: Katona Krisztián

Dr. Katona Krisztián, a MATE egyetemi docense, a kutatás szakmai vezetője ismertette: a mosómedvék leginkább tojásokkal, hüllőkkel, békákkal, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. 

Egy nősténynek évente ugyanakkor öt-hat utóda is lehet. Európa számos országában megtelepedett már ez a faj, és növekvő állományuk sok nehezen kezelhető problémát okoz. 

mosomedvek
Fotók: Katona Krisztián

Azt feltételezik, hogy Magyarországon valószínűleg fogságból szökött egyedek telepedtek meg a főváros szomszédságában, és kezdtek el szaporodni. 

Amennyiben az állomány intenzív növekedésnek indul, azzal a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

A kutatók szerint csak néhány tucat egyed élhet jelenleg Magyarországon, és mivel jellemzően éjjel aktívabbak, nem valószínű, hogy bárki találkozik velük. Ha ez mégis megtörténne, akkor ne közelítsék meg őket, mert haraphatnak, és fertőzéseket terjeszthetnek.

A szakértők kutatásáról még többet ebben a videóban lehet megtudni:

#Tudomány-Tech#mosómedve#állatok#budapest#Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem#biológus#vad#erdő#invazív faj

Címlapról ajánljuk