Tudomány-Tech

Egy gyakori elgépelés miatt az oroszokkal szövetséges Mali kezére kerülhetnek az amerikai hadsereg érzékeny információi

rtl.hurtl.hu

2023. július 17. 21:49

Nagyon nem mindegy, hogy egy emailcím .mil-re, vagy .ml-re végződik.

Több millió, az amerikai hadsereg szerveinek szánt emailt küldhettek egy Oroszországgal szövetséges afrikai országba, Maliba egy gyakori elgépelés miatt – írja a BBC.

A probléma gyökere, hogy az amerikai hadsereg email-címeinek végződése .mil, míg a Malihoz kapcsolódó legfelső szintű tartománynév az .ml. Az elmúlt tíz évben egy holland internetes vállalkozó, Johannes Zuurbier kezelte az afrikai ország internetes tartományneveit, a szerződése azonban lejárt, és hétfőn a katonai juntához került a domainnevek ellenőrzése.

Zuurbier azt mondta, hogy már tíz éve felfigyelt a problémára, az elmúlt hónapokban azonban több tízezer rossz címre küldött emailt gyűjtött össze, és az amerikai hadsereg figyelmét is felhívta erre. Mint mondta, az eltévedt emailek között nem volt olyan, ami minősített információt tartalmazott volna, viszont orvosi adatokat, amerikai katonai létesítmények térképeit, pénzügyi adatokat, hivatalos utak terveit és diplomáciai üzeneteket is talált bennük. Attól tart, hogy a jövőben ezeket az információkat felhasználhatják az Egyesült Államok ellenségei.

Amerikai tisztviselők szerint a minősített és titkos információkat különálló informatikai rendszereken továbbítják, ahol valószínűtlen, hogy tévedésből rossz címre küldjék az érzékeny adatokat. Egy hírszerzéssel foglalkozó jogász szerint azonban az ártalmatlannak látszó levelek is hasznosak lehetnek az ellenség számára, különösen, ha személyzeti információk találhatók bennük. Ezeket felhasználhatják kémkedésre, de meg is környékezhetik a hadseregnek dolgozókat, hogy adjanak át információkat pénzügyi előnyökért cserébe.

Egy informatikai szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiberbűnözők körében gyakori, hogy kihasználják az internetes címek véletlen elgépelését. Szerinte a legnagyobb biztonsági kihívást az emberi tévedés jelenti.

Az amerikai védelmi minisztérium a BBC-vel azt közölte: komolyan veszik a problémát és lépéseket tettek azért, hogy a katonai szerveknek szánt emaileket ne küldhessék rossz címre: ha valaki mégis elgépelné a címzettet, akkor a levelet még a kézbesítés előtt blokkolják, és figyelmeztetik a küldőt.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#mali#hadsereg#elgépelés#amerikai egyesült államok#biztonsági rés

Címlapról ajánljuk