Tudomány-Tech

A Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint egy vasból készült miniatűr Föld zuhant az űrből a Csendes-óceánba

Dévai LászlóDévai László

2023. július 15. 14:40

Abraham Loeb hipotézise félelmetesen hasonlít A gömb című 1998-as sci-fire. Pályatársai egyetértenek abban, hogy a kutatása tényleg inkább fantazmagória, mint tudományos munka.

Az emberiség egy ideje már kétségbeesetten kutatja, hogy vajon egyedül vagyunk-e a végtelen világűrben. Ezt logikus módon a kutatók nem a Földön, hanem a Földön kívül teszik, tekintve, hogy az otthonunk a Föld nevű bolygó, így ha itt lennének közöttünk az űrlények, akkor már megtaláltuk volna őket.

Ezért is keres a minden eddigi teleszkópnál fejlettebb James Webb űrtávcső. Július elején konkrétan egy olyan képet sikerült közölni, amin egy rahedli galaxis látható.

Vannak persze olyan híradások is, amelyek szerint az idegenek már köztünk járnak, amerikai hírszerzők szerint például nem földi eredetű repülő eszközök vannak az Egyesült Államok birtokában, egy másik amerikai hírszerző szerint pedig az űrlények már embert is öltek a Földön.

Egy ausztrál pornósztár pedig ennél is tovább ment, azt közölte, hogy ha egyszer az idegenek megérkeznek a bolygónkra, akkor azon lesz, hogy szexeljen az egyikőjükkel. Még a Fókusz is az ufók nyomába eredt, amikor Salgótarjánban többen egy fura, repülő, világító tárgyat észleltek az éjszakai égbolton.


Mindenki a maga módján keresi az idegeneket, a híres Harvard Egyetem asztrofizikusa, Abraham Loeb például a Csendes-óceán fenekén. A 61 éves, izraeli-amerikai elméleti és asztrofizikus már évek óta az idegen lények létezését kutatja, ami nem biztos, hogy jót tesz a korábban tekintélyesnek számító szakmai renoméjának: 2012-ben a Time magazin az űr legfontosabb emberei 25-ös listára is jelölte, de dolgozott a Fehér Házban is, ahol tudomány és technológia területen kapott tanácsadói pozíciót.

Loeböt azonban egy ideje már leginkább az idegenek foglalkoztatják, 2018-ban például felvetette, hogy idegen űrhajók lehetnek a Naprendszerben.

Loeb legújabb ügye arról szól, hogy a Csendes-óceánban egy idegen tárgy maradványaira bukkantak. Az asztrofizikus szerint ha nem is feltétlenül űrhajóról – bár ezt tartja a legvalószínűbbnek –, de valamilyen földönkívüli eszközről, például egy műholdról lehet szó. A szóban forgó leleteket egyébként Pápua Új-Guineához közel találták meg.

2014-ben tényleg megfigyeltek egy tűzgömböt, amikor hozzávetőlegesen 85 kilométerre a parttól a vízbe csapódott. A kutatók ezt a gömböt IM1-nek (interstellar meteor) hívják. A asztrofizikus és csapata azt állítja, hogy a tűzgömb a sebessége és pályája alapján kijelenthető, hogy az nem a mi Naprendszerünkön belülről érkezett. 

A BBC cikke szerint egy Galileo névre keresztelt, Loeb által vezetett kezdeményezés segítségével a Csendes-óceán minden szegletét átfésülik egy adott területen, hogy ráleljenek az eszköz maradványaira. Az asztrofizikus bizakodó, nemrég bejelentette, hogy már találtak is valamit. Ötven darab apró, félcentis gömbre bukkantak, amelyek nagyrészt vasból voltak, de az elemzésük után kiderült, hogy volt még bennük szilícium, magnézium és titán is.

Akadtak köztük arany és kék színűek is, de ami ennél is bizarrabb, hogy Loeb szerint volt, amelyik a Földünk miniatűr mására hasonlított.

Akárhogy is, a fizikus szerint a megtalált maradványok anyaga szilárdabb, mint az összes eddig NASA által talált és katalogizált űrből származó kőzet. Úgy véli, hogy bármi is csapódott az óceánba, az biztosan nem e világi.

A csapat szimulációja szerint a meteorit 60 kilométer per másodperces sebességgel közelítette meg a Földet, ebből következően szerintük a tűzgolyó mindenképp valamilyen technológiai eszköz lehetett, ami szabályozni tudta a sebességét. Loeb és a csapata tovább  kutatja az óceánt, azt remélik, hogy hamarosan megtalálják az űrhajó testét is. A kutatásra szánt pénz egyelőre még biztosan kitart, tekintve, hogy betársult a projektbe Charles Hoskinson, aki kriptovalutákkal tett szert hatalmas vagyonra.

Az óceán mélyén földönkívüli gömböt kereső tudósok története egyébként kísértetiesen hasonlít A gömb című film cselekményére. A sci-fiben is egy óceánba zuhant titokzatos gömböt keresnek a tudósok, amiről kiderül, hogy nem az, aminek elsőre gondolják.


Loeb feltételezését, miszerint a tárgy szokatlan sebességgel és érdekes pályán közelítette meg a bolygónkat, az Egyesült Államok Űrparancsnoksága is igazolta. A felhajtás miatt ugyanakkor profi csillagászok egy csoportja is elkezdett az üggyel foglalkozni, még egy tanulmányt is közöltek a témában, és meglehetősen szkeptikusak pályatársuk állításaival kapcsolatban. Szerintük az USG20140108 jelű (ez Loebék gömbjének hivatalos jelölése) objektum sebességét lényegesen túlbecsülték.

Megjegyzik: ahhoz, hogy az USG 20140108 elérhesse a feltételezett sebességet, nagy sűrűségű és szilárdságú, valamint alacsony ellenállású anyagból kellett volna lennie, arról már nem is beszélve, hogy aerodinamikus formára lett volna szüksége. Ehhez egy vasból készült tárgy pedig a legkevésbé sem megfelelő.

Nyitókép: Abraham Loeb

 

#Tudomány-Tech#abraham loeb#óceán#csendes-óceán#űrlény#idegen#kutatás#ufó#ma

Címlapról ajánljuk