Tudomány-Tech

A makákófiúk háromnegyede mutat homoszexuális magatartást

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 14:33

Erre a jelenetre nem emlékszünk a Majmok bolygójából. A makákók a valóságban viszont szívesen végeznek homoszexuális aktusokat.

A génekben öröklődhet a hím makákók homoszexualitása a tudósok szerint, mivel a vadon élő példányok háromnegyede nem kizárólag nőstényekkel végez szexuális tevékenységet, írja a New Scientist az Imperial College London (ICL) közlése alapján.

Az intézet kutatója szerint a majmok homoszexualitása evolúciós előnyökkel is jár, mivel a hímek erős szövetségeket alakítanak ki az egymással való kamatyolás által. Vincent Savolainen biológus arról beszélt: „Szoros köteléket alakítanak ki és segítik egymást a harcban, ami azzal járhat, hogy több nőstényhez kerülhetnek közel, így több utódjuk is születhet”.

Az ilyen, és ehhez hasonló példák adhatnak feloldást a „homoszexualitás darwini paradoxonára”, amely szerint a homoszexualitást hosszú ideje ki kellett volna iktatnia az evolúciós folyamatoknak, mivel az ilyen tevékenység nem jár utódnemzéssel.

A valóságban mégis az látható, hogy számos állatfajnál jelen van a homoszexuális viselkedés.

Az intézet kutatói 1700 majmot vizsgáltak hosszabb időszakon keresztül, és megállapították, hogy a hímeknek csak 46 százaléka közösült nőstényekkel, viszont 72 százalékuk közösült más hímekkel.

A férfi bajtársak kötődése a homoszexualitáson keresztül az emberi történelemben is megjelent: az ókori Görögország több hadseregében is elfogadott, sőt méltatott volt a homoszexualitás, mivel ez szorosabbra fűzte a katonák közti kapcsokat, akik csatákban is összetartóbbak voltak.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

#Tudomány-Tech#makákó#homoszexuális#magatartás#hím#fiú#evolúció

Címlapról ajánljuk