Tudomány-Tech

Tálib vezető méltatta a Twittert a szólásszabadság miatt

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 18:38

Szerinte a Twitternek nincsen olyan „intoleráns” irányelve, mint például a Facebook és az Instagram anyavállalatának, a Metának. 

Anas Haqqani, egy magas rangú tálib vezető hétfő este méltatta a Twittert, amin szerinte sokkal jobban érvényesül a szólásszabadság, mint más közösségi oldalakon – írja az AFP hírügynökség.

Anas Haqqani, a híres oroszellenes mudzsáhid harcosból lett tálib Dzsalaluddin Haqqani fia és a tálib belügyminiszter testvére, egyben a mozgalom egyik legfiatalabb politikai vezetője. Több mint félmillió követője van a Twitteren, és gyakran posztol változatos témákban.

Haqqani szerint a milliárdos Elon Musk tulajdonában álló közösségi oldal „két fontos előnnyel rendelkezik” más platformokkal szemben: az egyik a szólásszabadság, a másik pedig a nyilvános termeszét/hitelesség. Hozzátette, 

a Twitternek nincsen olyan „intoleráns” irányelve, mint például a Facebook és az Instagram anyavállalatának (Meta), amely cég egyébként továbbra is aktívan szedi le a tálibokkal összefüggésbe hozható fiókokat.

Elon Musk tavaly tette zsebre a Twittert, majd gyökeresen megváltoztatta az addigi tartalom-moderációt. Több tízezer letiltott fiókot állított vissza – köztük Donald Trump volt amerikai elnökét is –, de az összeesküvés-hívők és az oltástagadók is visszatérhettek a platformra. 

A tálibok csak korlátozottan lehettek jelen a közösségi médiában, amíg az Egyesült Államok 2021. augusztus 30-án ki nem vonult Afganisztánból, és visszatértek hatalomra. Jelenleg a Twitter lett a tálib kormány fő szócsöve az interneten, a legtöbb minisztériumnak és tartományi hivatalnak van hivatalos fiókja, itt jelentenek be sok kormányzati döntést. 

Az afgán állampolgárok tevékenységét a közösségi médiában ugyanakkor folyamatosan figyelik, számos embert vettek őrizetbe vagy hallgattak ki a tálib kormányt bíráló posztok miatt.

Nyitókép: A Twitter emblémája az amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás san franciscói- székházán 2022. november 18-án. A Twitter a hónap elején elbocsájtotta alkalmazottainak mintegy felét. MTI/EPA/George Nikitin

 

#Tudomány-Tech#twitter#tálib mozgalom#elon musk#meta

Címlapról ajánljuk