Tudomány-Tech

Videón a tollmentes, csupasz csirke, ami igazi forradalmat indíthat el

Hamberger DávidHamberger Dávid

2023. július 7. 15:20

Sokan undorítónak és természetellenesnek tartják őket, de nagyon sok előnyük van gazdaságosság szempontjából.

A toll nélküli csirke egy viszonylag új baromfifajta, melyet szelektív tenyésztéssel hoztak létre és egy nagyon gyakori problémára, a csirkék felhevülése elleni harcra találtak ki. Az alap probléma az, hogy a húsipar által tenyésztett csirkék genetikailag hajlamosabbak többet enni, így nagyon gyorsan híznak, ami azt eredményezi, hogy az anyagcseréjük magasabb hőmérsékleten működik, mint a többi csirkéé. Bár a gyors súlygyarapodás hasznos a húsuk feldolgozásában, okoz egy problémát is: hamar felhevülnek.

A felhevült csirkék pedig a melegebb éghajlatú régiókban nagyon sok hűtést igényelnek, ami nagyon sok energiába és nem mellesleg pénzbe kerül.

Erre a problémára jelenthet megoldást a toll nélküli baromfik tenyésztése, akik ugyan olyan boldog és egészséges csirkék, mint tollas társaik – legalábbis ezt állítja Avigdor Cahaner, az az izraeli genetikus, aki nevéhez fűződik a toll nélküli csirkék kitenyésztése.

Ez nem egy genetikailag módosított csirke, hanem egy természetes csirke, melynek jellemzői több mint 50 éves múltra tekintenek vissza

– mondta a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

Szóval toll nélküli csirkéket tenyésztünk, nem kell hatalmas épületeket hűtenünk, ezáltal pedig olcsóbb lesz a csirkehús, ugye? Nem teljesen, ugyanis hátránya is van a tollmentes baromfiknak. 

A tollak hiánya érzékenyebbé teszi őket a parazitákra, szúnyogtámadásokra, bőrbetegségekre, leégésre és hőmérséklet ingadozásokra. Ráadásul a hímeknek gondot okoz a párzás is, mert nem igazán tudják megtartani egyensúlyukat, amikor a toll nélküli szárnyaikat csapkodják.

A fő ok viszont a kinézetük. Hiába léteznek már a 2000-es évek óta, az emberek nem tudtak megbarátkozni a csupasz csirkékkel.

Sokan természetellenesnek, gusztustalannak és a beteges tudomány ékes példájának tartják őket. Nem tudhatjuk, hogy merre halad a baromfitenyésztés jövője, de abban biztosak lehetünk, hogy a tömeges csupaszpipik tenyésztésének az ideje még nem jött el.


Nyitókép: Twitter

#Tudomány-Tech#csirke#baromfi#hús#állat#állattenyésztés#meztelen

Címlapról ajánljuk