Tudomány-Tech

Sörnyitó formájú villanyoszlopokkal védik a madarakat Dél-Baranyában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 30. 10:32

Hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított madárak számára biztonságossá az E.ON Dél-Baranyában.

Új típusú villanyoszlopokat telepített az E.ON Dél-Baranyában, derült ki az rtl.hu-hoz eljuttatott közleményből. Az áramszolgáltató hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított madárak számára biztonságossá. A Siklós–Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át, ezért különösen indokolt volt a madárbarát villanyoszlopok kihelyezése.

Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állított fel az E.ON, ezek mindegyike madárbiztos fejszerkezettel van ellátva. 

Az újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezetek megvédik a környék madarait az áramütéstől.

Ez a védelem különösen a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál fontos, ahol az egerészölyvek és vörös vércsék előszeretettel telepednek le a terepből kimagasló villanyoszlopokra, hogy onnan pásztázzák a környéket, mikor egerekre, pockokra vadásznak. A háromszögletű függőszigetelőkkel ellátott oszlopfejek már önmagukban is kényelmes magaslati pontok, több oszlopra azonban további madárkiülőket is helyeztek, hogy azokat a ragadozómadarak biztonságos vártapontként használhassák.

Sörnyitó formájú villanyoszlopokkal védik a madarakat Dél-Baranyában
Szántóföldeken halad át a Villány-Siklós gerincvezeték – Fotó: E.ON Hungária Csoport


A védett fehér gólya számára is előnyös a beruházás, mivel több pár is fészkel a hálózaton, és a kirepülő fiókák is az oszlopokon pihennek meg. A rendkívül okos és kíváncsi varjak is profitálnak az átalakított fejszerkezetekből, ők ugyanis a korábban alkalmazott madárvédelmi burkolatokat rejtekhelyként használták és aládugták a diót, mogyorót, kitéve ezzel magukat az áramütés kockázatának. Az olyan kistestű énekesmadarak, mint az őrgébics vagy a cinke mostantól a vezetéken és a fejszerkezet egészén is zavartalanul üldögélhetnek.

Az elmúlt években rengeteg kritika érte a lakosság és a természetvédők részéről a magyar villamos energiát szolgáltató cégeket, hogy az általuk telepített nagyfeszültségű vezetékek nem biztonságosak a madarakra nézve, sok gólya pusztult el a védelem nélkül felszerelt vezetékek érintése miatt. 

A Farmoson négyfelé szakadt gólya csak a jéghegy csúcsa – százezres számban pusztulnak a madarak évről évre

Az E.ON ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy ők 2019 óta kizárólag madárbarát, az áramütéseket teljesen kiküszöbölő hálózatokat építenek, régebbi hálózataikat pedig folyamatosan alakítják védetté.

Sörnyitó formájú villanyoszlopokkal védik a madarakat Dél-Baranyában
Vörös vércse a hálózati oszlopon – Fotó: E.ON Hungária Csoport

A speciális oszlopfejek egyébként jelentősen növeltik az újjáépítés költségeit. A most befejezett hat kilométeres dél-baranyai hálózati szakasz 40 százalékkal többe került mint egy hagyományos hálózati szakasz, a beruházás 132 millió forintjába került a szolgáltatónak.

A nemzeti parkokkal közösen tervezett hálózatfejlesztés egész évben zajlik az E.ON Hungária Csoport területén, a Dunántúlon és Pest megyében. Legközelebb az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszán létesül szintén madárbarát középfeszültségű hálózat, azt követően pedig a gólyák által táplálkozó- és gyülekezőhelyként használt Bonyhádi tó környékén végeznek madárbarát átalakításokat.

Nyitókép: E.ON Hungária Csoport

#Tudomány-Tech#tudomány#természetvédelem#madárvédelem#e.on#villanyoszlop#távvezeték#nagyfeszültségű vezeték

Címlapról ajánljuk