Tudomány-Tech

Amerikai bully XL: hiába gyerekbarát, egy perc alatt végezhet bárkivel a gyorsan terjedő kutyafajta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 8. 11:01

Egy brit szakértő arra figyelmeztet, hogy megszaporodhatnak a halálos kutyatámadások az amerikai bully túltenyésztése miatt.

Egy viszonylag új, az Egyesült Királyságban egyre népszerűbb kutyafajta, az Amerikai bully XL veszélyeire hívta fel a figyelmet Stan Rawlinson, a kutyák viselkedését kutató szakértő. Stan Rawlinson részt vett az 1991-es veszélyes kutyafajtákat szabályozó brit törvény kidolgozásában, szerinte a következő hónapokban-években megugorhat a halálos kutyatámadások száma, írja a Daily Mail.

Az Amerikai bully (ami nem azonos az amerikai bulldoggal) egy viszonylag új, hibrid kutyafaj, amit az 1990-es évek elején tenyésztették ki az Egyesült Államokban, amerikai pitbull terrierek és amerikai staffordshire terrierek keresztezésével. Az új kutyafajta megjelenése és testi adottságai, azaz súlya és magassága alapján négy alcsoportba osztható: van zseb, sztenderd, klasszik, és XL amerikai bully. Az XL közülük a legtestesebb, a hím akár 55-60 centisre és 60 kilósra is megnőhet.

Az amerikai bully XL az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a kutyatartók körében, ebben szerepet játszott, hogy sok híresség, influenszer is ilyen kutyát vásárolt. Az amerikai bully kedvelői szerint az izmos, bulldogokéhoz hasonló testalkat ellenére a kutya jó természetű, szelíd, kedves, gondoskodó fajta, gyerekekkel barátságos, idegenekkel szemben sem agresszív.

Amerikai bully XL: hiába gyerekbarát, egy perc alatt végezhet bárkivel a gyorsan terjedő kutyafajta
Fotó: Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images

Stan Rawlinson szerint azonban a brit adatok mást mutatnak. Az elmúlt 25 évben évente átlag csak 3 halálos kutyatámadás történ, azonban 2022-ben ez a szám fölugrott 10-re, és 7 esetben amerikai bully XL volt a gyilkos kutyafajta.

A szakértő attól tart, hogy az amerikai bully túltenyésztése miatt megszaporodhatnak a halálos kutyatámadások. A laikus kutyaszaporítók, akik előszeretettel kísérleteznek kutyafajták keverésével, gyakorlatilag olyan megváltozott DNS-sel rendelkező amerikai bully XL kutyákat tenyésztettek ki, amelyek társaiknál jóval izmosabbak és ingerlékenyebbek.

Kevesebb mint egy perc alatt képesek megölni téged, és ami a legrosszabb, hogy fogalmunk sincs hány lehet belőlük az országban. legalább ezer biztosan, de igazából nem tudjuk

– mondta Stan Rawlinson a Daily Mailnek.

Nyitókép: Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#etológia#kutyatámadás#amerikai bully xl#veszélyes#kutya#kutyatenyésztők#kutyaszaporítók

Címlapról ajánljuk