Tudomány-Tech

Embert ölt egy kullancsok által terjesztett új vírus, amire nincs oltás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 23. 18:16

Először volt halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz vírusnak, ami egy idős japán nőnél halálos szívizomgyulladást okozott. A vírus ellen egyelőre nem létezik védőoltás.

Egy hetvenes éveiben járó japán nő az első ismert halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz vírusnak a világon, írja az MTI a Kyodo hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Az idős nő 2022 nyarán keresett fel egy egészségügyi létesítményt lázra és fáradtságra panaszkodva, közölte pénteken Ibaraki prefektúra kormányzata és az egészségügyi minisztérium.

Az orvosok tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de miután állapota tovább romlott, kórházba szállították, és egy kullancsot találtak jobb combjának felső részén. Huszonhat nappal kórházba kerülése után szívizomgyulladásban elhunyt.

Az Oz vírust 2018-ban mutatták ki először Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban, és jelenleg nincs ellene oltás. Az új kórokozó a szigetországon kívül egyelőre nem bukkant fel.

A japán járványtani intézet szerint a vírusfertőzés nem minden esetben halálos, de további kutatásokra van szükség tünetei és veszélyei felderítésére. A tudósok úgy vélik, hogy a fertőzés kullancscsípéssel terjed.

A vírus ellen termelt antitesteket találtak vadon élő majmokban, vaddisznókban és szarvasokban a Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában, az ország középső részén található Gifu és Mie prefektúrákban, a nyugati Vakajamában és Jamagucsiban, valamint a délnyugati Oitában. Jamagucsi prefektúrában két vadász szervezetében is kimutatták az ellenanyagot.

Nyitókép: az Oz vírus elektronmikroszkópos képe – Fotó: Japán Járványügyi Intézet

#Tudomány-Tech#tudomány#vírus#kullancs#oz vírus#japán#fertőzés

Címlapról ajánljuk