Tudomány-Tech

Az Instagram igazi kincsesbánya a pedofil hálózatok számára

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 7:12

Az Instagram algoritmusa aktívan segíti a gyermekpornót kereső pedofilokat, hogy el is jussanak a kisgyerekeket kizsákmányoló tartalmakhoz. 

Az Instagram segítséget nyújt a gyerekpornót kereső pedofiloknak, hogy felvegyék egymással a kapcsolatot, és hozzájussanak kisgyerekeket kizsákmányoló szexuális tartalmakhoz  – írta a Wall Street Journal (WSJ). A lap két amerikai egyetem kutatócsapatával végzett tényfeltáró nyomozást, amiből kiderült, hogy a közösségi oldal algoritmusa rendkívül hatékonyan köti össze a pedofil képeket és videókat kereső embereket olyanokkal, akik ilyen tartalmakat árulnak.

A kutatók egy tesztfiókot hoztak létre, és a WSJ cikke szerint elég volt csak egy olyan Instagram-oldalt megnézniük, ami nyíltan pedofil hashtageket használt, és a közösségi oldal algoritmusa elárasztotta őket hasonló tartalmakkal. Valamint olyan Instagram-oldalakat kezdett el ajánlani, ahol pedofil tartalmakat ajánlottak eladásra.

A Journal cikke szerint egyes Instagram-oldalak „menükben” kínáltak pedofil videókat, felajánlva a vevőknek a választást különböző típusú videók között. Köztük olyanokat, amin gyerekek önmagukat bántják, valamint „felvételeket arról, hogy kiskorúak állatokkal hajtanak végre szexuális cselekedeteket” – írta a Wall Street Jornal. A lap hozzátette:

A megfelelő árért még személyes találkozóra is kínáltak gyerekeket.

A Journal megnézett más közösségi oldalakat is, mint a Twitter, a Snapchat vagy a TikTok, és azt találták, hogy azokon nem annyira elterjedtek a pedofil tartalmak, mint az Instagramon.

A lap leleplező cikkére válaszul az Instagram tulajdonosa, a Fcebookot is üzemelő Meta közölte, hogy „a gyerekek kizsákmányolása szörnyű bűn”, és a cég „folyamatosan vizsgálja milyen módszerekkel tud védekezni ellene”. Közlésük szerint csak januárban majdnem félmillió olyan fiókot töröltek, ami megsértette a közösségi oldal gyerekeket védő szabályait, és az elmúlt két évben 27 pedofilhálózatot töröltek.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

 

#Tudomány-Tech#instagram#pedofil#pedofilok

Címlapról ajánljuk